Kovács államtitkár egy újságírónak: menj a francba!

Föld S. Péter 2019. május 22. 16:44 2019. máj. 22. 16:44

Ha úgy vesszük, Richard Cohen, a Washington Post újságírója olcsón megúszta. Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár akár hadat is üzenhetett volna az Egyesült Államoknak, vagy, ami még ennél is súlyosabb szankció, Szijjártó Péter berendelhette volna az amerikai nagykövetet, hogy lecsessze, mint a pengős malacot.

Nem csoda, ha Kovács államtitkár elvesztette a türelmét, és mint a Hír TV fogalmazott, odapörkölt a Washington Post szerzőjének. Richard Cohen cikkében ugyanis azt írta, hogy „Magyarországnak nincs igazán jelentősége nemzetközi értelemben, mivel nincs tengere és még 10 millióan sem lakják… Magyarország nem tölt be hatalmi egyensúlyt, nem fontos kereskedelmi partner, valamint legjobb napjait már maga mögött hagyta.”

Ezen állítások verték ki a biztosítékot a magyar kormány által csak Soros egyetemnek nevezett CEU-n végzett Kovács Zoltánnál. Az államtitkár a tőle megszokott visszafogott és igen szofisztikált keresztény-konzervatív megközelítésben reagált a cikk állításira: „Azt írja Magyarországról, hogy a legjobb napjait már maga mögött hagyta. Több mint 10 millió magyar, aki minden nap bebizonyítja az ellenkezőjét, üzeni neki: Menj a francba!”

Így is lehet kommunikálni, még akkor is, vannak a világnak olyan, a miénknél szerencsésebb országai, ahol az ilyen stílust bunkóságnak nevezik. Ezzel együtt, Richard Cohen – te jó ég, lehet, hogy valami zsidó, nem rokona véletlenül Leonard Cohennek? – még mindig jobban járt, mint Thomas Mélia.

Emlékszünk még? 2011 júliusában Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Twitteren szólt be a magyar demokráciát féltő amerikai helyettes külügyi államtitkárnak. „Ki a fasz az a Thomas Melia? Minek kell naponta adnunk a szarnak egy pofont?". Nos, azóta bizonyára Deutsch Tamás is tájékozódott: Thomas Melia az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkára, aki azzal szerzett rossz pontokat Deutsch Tamásnál, hogy a magyar alkotmányozással, a média helyzetével és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban kifejezte aggodalmát a képviselőház külügyi bizottságának meghallgatásán.

De kapott Ferenc pápa is kioktatást, mégpedig Orbán Viktor kedvenc publicistájától, az 5-ös számú Fidesz-tagkönyv tulajdonosától. A lovagkereszttel is megkínált Bayer Zsolt 2017 júliusában a miskolci televízió Helyzetkép című műsorában a pápa migrációt érintő megnyilatkozásait helytelenítette. Bayer szerint „az argentin születésű Ferenc migráns hátterű pápa, akinek az égvilágon semmilyen európai kötődése sincsen.” Ha valakinek nem lett volna világos, mire gondolt, a Fidesz szócsöve, mindehhez hozzátette: a pápa „hiába ismételgeti kretén brüsszeli politikusok kretén mondatait kretén módon, ettől migráns marad, mert Argentínában szinte mindenki az”.

Bayer végül megadta a kegyelemdöfést Ferenc pápának, argentin libsinek, valamint derék liberális, gender-ben hívő marhának nevezte az egyházfőt.

Idén márciusban Orbán Viktor is megmutatta, hogy egy kis tahóságért neki sem kell a szomszédba mennie. A migrációval kapcsolatos kormányzati kampánnyal szembeni bírálatokról a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az ilyen erők „a politikai szakirodalomban - Lenin nyomán - a hasznos idióták."

A Washington Post újságírója, Ferenc pápa, valamint a hasznos idiótának nevezett néppárti politikusok ellesznek ezekkel a minősítésekkel. Nem is az a fő baj, hogy másokat sértegetnek, hanem az, hogy ezek az emberek - Kovács, Deutsch, Bayer, Orbán és a többiek – ezt a fajta kommunikációt tartják üdvözítőnek. Ezen a nyelven értenek, ezen a nyelven képesek megértetni magukat. És aki a nagy nyilvánosság előtt, másokat becsmérel, az feltehetőleg odahaza a magánéletben sem fogja vissza magát. Lehet találgatni, hogy amikor a fenti urak megmérgesednek, milyen szaftos kifejezésekkel küldik el szeretteiket a francba.