Kovács élő blogja a meg nem valósult remények listája

HírKlikk 2019. december 11. 14:20 2019. dec. 11. 14:20

„Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő összeesküvés-elméleteket és alaptalan állításokat terjeszt” – írta „Kovács világa” című cikkében a Frankfurter Allgemeine Zeitung  brüsszeli tudósítója. A magyar szóvivő őrült tempóban tweetelt egy zárt ajtók mögötti tanácskozásról – írta a konzervatív német lap brüsszeli tudósítója, aki szerint  Kovács Zoltánt Orbán Viktor a durva feladatok elvégzésére tartja: a szóvivő blogja az összeesküvés-elméletek és az alaptalan állítások vad gyűjteménye.

Kovácsnak a Twitteren tízezer követője van, akiknek kedden valami újat kínált: élő blogot egy brüsszeli miniszteri tanácskozásról. Ott az ország képviselőit hallgatták meg egy zárt ajtók mögötti, bizalmas ülésen, az Orbán-kormány jogállamot esetleg sértő tevékenységéről. Mindezt az úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárás részeként.

A magyarok nagy szakértői küldöttséggel érkeztek. Kovács a második sorban ült, két és fél óra alatt 74 tweetet írt, és hozzájuk a teremben készült számos fotót mellékelt. Így aztán mindenki olvashatta, hogy a magyar kormánynak a legcsekélyebb kétségei sincsenek a saját törvényeivel és szándékaival kapcsolatban. Kovács számára az eredmény kezdettől fogva egyértelmű volt: „A Soros-zenekar újabb elkeseredett kísérletet tesz, hogy folytassa Magyarország sértegetését” – írta. Vera Jourováról, a bizottság jogállamisági kérdésekben illetékes alelnökéről azt írta, hogy „Ugyanaz a liberális elfogultság és előítélet Magyarországgal szemben, mint az előző bizottságban”. Azokon a tagállamokon, amelyeknek képviselői kritikus kérdéseket tettek fel, gúnyolódott. „Kovács számára csak egy valaki létezik, aki nem elfogult, és ez ő maga” – írta a tudósító.

A szóvivő tweetjei mélyebb bepillantást engedtek, mint amennyire ezzel ő tisztában lehetett: a magyar delegáció ugyanis előzőleg Brüsszelben hetekig kilincselt, hogy zárják már végre le ezt a 7. cikkely szerinti eljárást. Orbán nyilván arra számított, hogy Ursula von der Leyen, akit a Fidesz szavazataival választottak meg, nem lesz annyira kényes a jogállamiságra. A magyar javaslat szerint, a bizottságnak a Magyarország elleni eljárás helyett minden tagállamban vizsgálnia kellene a jogállamiság helyzetét. Ezt von der Leyen is be akarja vezetni, de csak kiegészítésként, és efelől Jourova már az ülés elején sem hagyott kétséget. Mély aggodalmának adott hangot azzal, hogy a bizottság „folyamatos visszalépést” lát Magyarországon az igazságszolgáltatás, a sajtó és a tudomány terén, amelynek függetlenségét és szabadságát fenyegetik. Michael Roth német államminiszter hasonló ételemben szólt. A tanácskozáson tizenketten kértek szót, és egyikük sem mondott semmi jót a magyarországi helyzetről.

A tudósító megállapította: Kovács élő blogja ezért olyan, mint a meg nem valósult remények listája. A vége felé leszögezte: „a tanácskozáson tulajdonképpen csak egyetlen helyes döntés születhet: az eljárás lezárása”. Szavát azonban nem hallották meg, legalábbis a teremben nem. A finn soros elnökség világossá tette, hogy a testület továbbra is foglalkozni fog a magyarországi helyzettel, Jourova pedig kijelentette: a jogállamiság ellenőrzése soha véget nem érő folyamat. Más szóval: az eljárás folytatódni fog, még akkor is, ha jelenleg nincs meg a szükséges négyötödös többség annak megállapításhoz, hogy Magyarországon „egyértelműen fennáll az EU alapvető értékei komoly megsértésének veszélye”. 

Nem csak Lengyelország blokkolja ezt a döntést, amely ellen szintén folyamatban van hasonló eljárás, hanem a többi közép-kelet-európai ország is hallgat, alighanem egyebek között azért is, mert Varsó és Budapest erős nyomást gyakorol rájuk.

Most azonban maga Kovács került nyomás alá: a finn soros elnökség megrótta a magatartása, az ülés bizalmas voltának megsértése miatt, és felszólította Magyarországot, hogy adjon írásos magyarázatot a történtekre. Addigra a szóvivő már távozott, és a termen kívülről folytatta a tweetelést – írta a tudósító. (A cikkben közölt a lap egy linket is, ahol Kovács összes vonatkozó tweetje olvasható. A Kovács Zoltán szóvivő magatartásáról szóló hírek bejárták a világsajtó jelentős részét. A szerk.)

Forrás: Hírklikk