Kovács Tamás: Szilágyi Áron a nemzetközi mezőny felett áll

Budai Balázs 2021. július 24. 19:00 2021. júl. 24. 19:00

„Minden szövetségi kapitánynak és edzőnek ilyen tanítványt kívánok” – mondta az egykori olimpiai bronzérmes kardvívó, aki szerint Sziágyi Áron bőven a mezőny felett áll és teljesen megérdemelt a harmadik olimpiai aranyérme.

Szilágyi Áronnak harmadik magyarként kellett vívnia, annak tudatában, hogy Decsi Tamás és Szatmári András már kiestek a versenyből. Ez a helyzet nyomást helyezett a címvédőre, vagy csak még koncentráltabbá tette?

Szilágyi Áron mára már annyira profi versenyző, hogy nem gondolkozott ezen. Ő hihetetlenül tudatos, ugyanúgy készült erre az olimpiára, vagy még talán jobban, mint az elsőre. Gerevich György, a nevelőedzője megtanította vívni, Somlai Béla pedig tovább csiszolta ezt a gyémántot, hiszen Szilágyi Áronra nem lehet mást mondani, mert egy olyan tehetség, amilyen nagyon ritkán születik bármelyik sportágról is legyen szó. Decsi András ezeket a pozitív dolgokat konzerválta. Nagyon jó találkozásai voltak az edzőivel, mindig jó partnerre talált bennük, ők pedig mindannyian hozzá tudtak tenni Áron sikeréhez.

Milyen emlékei vannak a háromszoros olimpiai bajnokról?

Csak felső fokon tudok Áronról beszélni. Voltam szövetségi kapitány a londoni olimpia előtt, akkor megtapasztaltam, hogy milyen tudatos versenyző. Minden szövetségi kapitánynak, edzőnek ilyen tanítványt kívánok, mert nagyon könnyű vele dolgozni. Áron fantasztikus ember, nem csak mint sportoló, hanem a szó igazi értelmében, mindenben. Részt vesz a felkészülésben a szakemberekkel, hihetetlen tudatos srác és abszolút megérdemelt a harmadik aranyérme, ami rendkívül boldoggá teszi az embert, mert egy óriási vívóról van szó.

A világranglista negyedik helyéről vágott neki az olimpiának Szilágyi Áron. A meccsei alapján, azonban egyértelműen kiemelkedett. Ilyen egy igazán jó formaidőzítés?

Felette áll az egész nemzetközi mezőnynek, technikailag, taktikailag és emberileg is. Az, hogy ő egy-egy évközi versenyen nem úgy vív, az a sportág adottsága. Ez nehezen mérhető sportág, a lelki dolgok és az aznapi forma nagyon sokat számít. Áron az igazi nagy megmérettetésekre mindig oda tudta tenni magát. ami hihetetlenül ritka dolog.

Ez most is látszott, hiszen nagyon magabiztos volt az egész nap folyamán. Egyedül talán az elődöntőben ingott meg egy kicsit?

Nem hiszem. Bazadze nagyon erős ellenfél, aki sokat fejlődött az utóbbi egy évben is a francia edzőjével. Jót tett Áronnak, hogy egy ilyen kemény ellenféllel kellett megküzdenie.

A mai nap után mire számíthatunk a csapatversenyen?

Esélyesek az aranyéremre, teljesen függetlenül a mai teljesítményektől. A csapatverseny egy teljesen új verseny, egy új nap. Az előzmények és az elmúlt három év eredményei alapján, egyértelműen éremesélyesek és van sanszuk megnyerni az olimpiát.