Kövér László egyszerűen utálja az újságírókat

Föld S. Péter 2019. október 20. 10:52 2019. okt. 20. 10:52

Kövér László házelnök soha nem kedvelte a sajtót, mostanra meg még a korábbinál is jobban utálja az újságírókat. Úgy van velük, mint a régi, IKV-s időkben a házmesterek a lakókkal - szerintük nem a házakkal volt baj, hanem azzal, hogy emberek laktak bennük. Sajtóhírek szerint Kövér László házelnöki minőségében szigorítani kívánja a parlamenti újságírás lehetőségeit.

A szilaj tekintetű, nagy bajuszos házelnök azokon a szabályokon szorítana még egyet (vagy kettő), amelyek már eddig is igen ridegen bántak a nyilvánosságot szolgáló sajtómunkásokkal.  A parlamentből tudósító újságíróknak ugyanis már jó ideje nem volt lehetőségük arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a kormány tagjainak, vagy éppen Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Volt egy mintegy 50 méteres folyosó, ahol a fenti urak úgymond „védtelenek” voltak a sajtóval szemben, és amíg ezen az úton végighaladtak, addig lehetett tőlük kérdezni, ők pedig vagy válaszoltak ezen röpke néhány másodpercben, vagy nem. Volt kormánytag, akinek rémület tükröződött az arcán, amikor meglátott egy újságírót, a legtöbben azonban inkább undort éreztek, amiért ezek a haszontalan pondrók a közelükbe merészkedhettek.

Hamarosan ennek is vége lesz, Kövér László ugyanis erről a rövid szakaszról is kitiltja a sajtó képviselőit, s ezzel megvalósul, gyönyörű képességük a rendőr. Nem ma kezdődött ez a folyamat, Orbán Viktor közelébe emberemlékezet óta nem engednek valódi újságírót, helyettük néha a parlamentben a képviselők kérdezhetik a miniszterelnököt, de ebben sincs sok köszönet, mert a kérdéseikre Orbán szinte mindig cinikus, pökhendi, lekezelő válaszokat ad. (Az október 13-i választás után legalább azt nem mondja többé, hogy Boldog Karácsonyt!)

Ha megkérdezzük a Fidesz bármely rendű és rangú prominensét, hogy mi a véleményük a sajtószabadságról, azt válaszolják, hogy nálunk a sajtó szabad, szabadabb, mint a nyugat-európai országokban, mert nálunk minden újságíró azt ír, amit akar.  (Más kérdés, hogy a legtöbb valódi újságírónak nincs hová írnia.)

Nem arról van tehát szó a Fidesz olvasatában, hogy félnének a valódi kérdésektől, és ezért tartják távol magukat az igazi – értsd: nem mikrofonállványnak kiképzett – újságíróktól. A Fidesz szereti a valódi vitákat, a kényes kérdéseket, csak azt nem akarják, hogy az újságírók esetleg olyat kérdezzenek valamelyik kormánytagtól, vagy Fidesz-vezetőtől, amelyre az illető nem tud frappánsan válaszolni. Nem szeretnék, hogy bármelyik fideszes potentát hebegjen és habogjon, és az a látszat keletkezzen, hogy a kérdezett kormánytag komplett hülye, esetleg mellébeszél, maszatol, ködösít.

Kövér László, aki, ne feledjük, első felelős kiadója volt a most 30 éves Magyar Narancs című hetilapnak, ma már kezébe sem venné az általa valaha kedvelt újságokat, s ha tehetné, az ellenzéki újságírást is betiltaná.

Lám, legutóbb, is, Balatonalmádiban, a Fidesz választást értékelő frakcióülésén a megjelent képviselők nem kérdeztek semmit a Borkai-ügyről. Ha pedig már őket sem érdekli a magyarországi valóság, akkor teljesen fölösleges róla írni.