Kövér László elkötelezte magát az EU ellen

Föld S. Péter 2024. július 11. 15:05 2024. júl. 11. 15:05

Bár július 1-től Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, Kövér László házelnök továbbra sem engedi kitűzni az uniós zászlót az Országház épületére. Kövér szerint erre őt semmilyen jogszabály nem kötelezi – igaz, nem is tiltja meg neki senki. A házelnök egy korábbi interjúban elmondta, hogy a felesége, a szigetszentmiklósi járási hivatalt vezető Bekk Mária annak idején nem szavazta meg Magyarország uniós csatlakozását, s ő maga is csak félszívvel, a Fidesz iránti elkötelezettségtől vezérelve voksolt az uniós tagságra.

A Magyar Narancs az Országgyűlés sajtóirodájánál érdeklődött, vajon Kövér László felülvizsgálta-e korábbi döntését, miszerint az Országházra nem tűzhetik ki az uniós zászlót. A kérdés felvetése azért is jogos, mert hazánk nemrég ünnepelte (ünnepelhette volna) az uniós csatlakozás huszadik évfordulóját, a változtatásra most pedig az is okot adhatott, hogy július 1-től Magyarország az EU soros elnöke. Ám ünnepség nem volt egyik esetben sem, az ilyenkor szokásos megemlékezések is elmaradtak, Orbán Viktor és kormánya csendben, minden különösebb feltűnés nélkül tette túl magát az évfordulón, majd vette át az uniós elnökséget. 

Utóbbival kapcsolatban azért történtek érdekes dolgok. Például az, hogy Ursula von der Leyen és az Európai Bizottság ilyen alkalmakkor szokásos látogatását későbbi időpontra halasztották, ami jelzés arra, hogy az EU vezetőinek fenntartásaik vannak az Orbán-kormány által képviselt uniós elnökséggel.

Más jele is van a bizalmatlanságnak: az EU illetékesei, valamint az Egyesült Államok is sietett kinyilvánítani, hogy Orbán Viktor nem az EU nevében tárgyalt Zelenszkijjel, majd néhány nappal később Putyin orosz elnökkel. 

Mindezektől függetlenül, bár Kövér házelnököt tényleg nem kötelezi jogszabály, gesztusértékű volna, ha kitűznék az Országházra az unió zászlaját. Kövér azonban köti az ebet a karóhoz, arra hivatkozik, hogy őt erre nem lehet kötelezni. Ami egyfelől igaz, másrészt viszont a házelnök ezzel kapcsolatban azt is elmondhatná a nyilvánosságnak, hogy az európai lobogó használata ugyan nem kötelező, de nem is tiltja jogszabály. Vagyis, Kövér László döntésére van bízva, hogy a magyar lakosság nagy többsége által támogatott uniós tagság egyik szimbóluma megjelenik-e az Országházon. Az épület ugyanis nem Kövér László tulajdona, hanem – mint nevéből is kiolvasható – az ország háza. Ha innen nézzük, Kövér házelnök szembemegy a választók – fideszes szóhasználattal: a magyar emberek – akaratával, amikor esze ágában sincs zászlóval is jelezni, hogy Magyarország az Európai Unió egyik tagállama.

Kövér uniós ellenérzései nem mostanában keletkeztek: a Hetek című hetilap korábban interjút készített a magánéletét óvó, arról csak elvétve nyilatkozó házelnökkel. Kövér ebben a beszélgetésben meglepően intim dolgokat is elárult feleségéről, Bekk Máriáról. Megtudhattuk, hogy Bekk Mária 2004-ben nemmel szavazott Magyarország uniós tagságára. Maga Kövér is legszívesebben így tett volna, ám – elmondása szerint - félszívvel mégis a csatlakozás mellett szavazott, mert azt gondolta, hogy „nem lenne tisztességes, hogy miközben a Fidesz és jómaga is azt hirdették a nyilvánosság előtt, hogy jó az uniós csatlakozás, azonközben a függöny mögött a maga lelkiismeretét megnyugtatandó, nemmel szavaz, de így is döntetlenre hozták családon belül a szavazást.”

Jelen állás szerint tehát nem lesz uniós zászló az EU soros elnöki tisztét betöltő ország parlamentjének épületén. Vannak azonban jó híreink is: 2012 óta nemcsak a regnáló és volt államfők, hanem a házelnök is rendelkezik egy keretösszeggel, amelyet jótékony célra használhat fel. 2024-ben ez az összeg évi 73 millió forint, amiből Kövér házelnök mintegy 39 millió forintnak már talált is gazdát. Így a többi között saját házelnöki keretéből támogatta az Internetes Bélyeggyűjtő Klubot, a Székely Lovat Tenyésztők Egyesületét, a Parlamenti Imacsoportot, két erdélyi cserkészszövetséget és a Rákóczi Tárogató Egyesületet. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom