Kövér már kívül lenne Európán – avagy a politika pedofília világa

Németh Péter 2021. július 11. 09:35 2021. júl. 11. 09:35

Puzsér Róbert már jelezte a Hírklikk felületén, amit mi mindannyian gondolunk a kormány legújabb akciójáról, de – valóban – most már olyan mélyre süllyedt az orbáni rendszer, amilyen mélyen még sosem járt. Nem pusztán a nemzeti konzultáció újabb fejezete, a benne megfogalmazott bugyuta, manipulatív kérdések jelentik ezt a színvonaltalanságot, hanem a hozzá társított utcai reklámok is. 

Nyilván mindenki belebotlott már: egyik napról a másikra árasztotta el az országot a kampány kék vivő anyaga, amely nem pusztán silány, ostoba, de egyszersmind szégyen is. Nyugodtan állíthatjuk: kimeríti a politikai pedofília fogalmát. A hatalom ezúttal a fiatalokat célozta meg, vagy valami ilyesmi lehetett cél, annak ellenére, hogy az a korosztály, amely gondolatai kifejezésére emojikat használ, nagyjából a tizenévesek köre. Tudom persze, hogy manapság már a felnőtt lakosság egy része is előszeretettel jelzi gondolatait ezekkel a szóhelyettesítő képekkel, de jellemzően, az ifjak, a tizennyolc alattiak, akiknek a „szókincsük” szűkült be az emojik világába. 

Nos, a nemzeti konzultáció utcai verziója elsősorban nekik szól, nekik üzen a kormány: utáld Brüsszelt, gyűlöld Sorost, de szeresd a te Vezéredet. Az a hatalom, amelyik éppen most kardoskodik amellett, hogy megvédi a gyerekeket a homoszexualitást terjesztőktől (?), az a hatalom, amelyik azt állítja, hogy a szexuális nevelés kizárólag a szülők dolga, az gond nélkül kihelyez olyan plakátokat, amelyek szerint semmit nem bíz a szülőre; többek között azt sem, hogy a gyereknek kit, kiket kell utálnia. 

A nemzeti konzultáció, amely ugye a népszavazás helyettesítőjeként lett kitalálva, és már Hitlernél is bevált, voltaképpen semmi egyéb, mint olyan találmány, amely populista vezetők eszköze, hogy ne kelljen a népet semmiről megkérdezni, de mégis úgy tűnjön: meg lett kérdezve. Orbánék tizenegyedszer küldik ki a mindig is manipulatív kérdéssorukat, most azonban nem elégedtek meg azzal, hogy írásban manipulálnak, a közterületi reklámokban még a manipulált kérdéseket is tovább manipulálták. Ami mellesleg egyértelmű bevallása annak, hogy a visszaküldött kérdőívek száma nevetségesen alacsony, muszáj tehát még jobban irányítani az embereket. És ezúttal úgy, hogy a gyerekeik se legyenek kihagyva.

Azt Orbán Viktor maga is tudja, és tudta, amikor elindította a konzultációkat, hogy azok valójában egyáltalán nem kíváncsiak a választók véleményére. A kérdések egyébként is úgy fogalmazódtak meg, hogy azokra csakis egy lehetséges válasz adható, de még ezt a lebutított ívet is zárolták, titokban tartották, senkinek nem engedélyezték, hogy azokba betekintést nyerjen. Azt mondtak róla, amit akartak, olyan számot közöltek a közvéleménnyel, amilyet akartak, nekik csak egy céljuk volt: ezt a szélhámosságot úgy állítsák be, mintha ránk bízták volna egy sor kérdésben a döntést.

Nem, nem bíznak ők ránk semmilyen döntést, sőt: kizárólag a saját hatalmi törekvéseiket kényszerítik ránk. Nem véletlen, hogy a politikai pedofília mellé egyre durvább fenyegetéseket is megfogalmaznak; legutóbb épp vasárnap délelőtt fogalmazott meg ilyeneket Kövér László. A szellemileg már követhetetlen házelnök nem az emojik bugyuta világába vitt el bennünket, sokkal tovább ment. Így fogalmazott: „az ellenzék retorikája és politikája is szintet lépett azzal, hogy gyakorlatilag nyílt zendülést hirdettek meg az alkotmányos renddel szemben.” Aztán azt is hozzátette: „téves az a hiedelem, hogy a magyar többség megint eltűri egy terrorista kisebbség randalírozását ebben az országban."

A szöveg egyértelmű és messze nem olyan, mint egy szmájli. Nincs itt semmiféle konzultáció, de Kövér szavaiból az is kiderül, valódi választás sem. A házelnök a lehetséges szavazói vereségről így beszél: „A 2022-es országgyűlési választás tétje napról-napra nő, ugyanis ha visszajönnek azok, akik régen kommunistáknak vallották magukat, ma pedig európaistáknak vallják magukat, akkor itt kő kövön nem marad.”

És ez az ember ma az egyik – ha nem az egyetlen – jelöltje a köztársasági elnöki posztnak. Egy olyan figura, aki a magyar országgyűlés elnökeként büszkén jelenti ki: ő bizony, ha ma kellene szavazni arról, hogy tagjai legyünk-e az Európai Uniónak, nemmel válaszolna a kérdésre. 

A Fidesz, Orbán, Kövér és a többiek, olyan hangulatot teremtenek ebben az országban, amelyet már hangulatjelekkel nem is lehet kifejezni. Milyen emoji fejezné ki azt, hogy ez a társaság nem tűri el, ha elveszíti a hatalmát és milyen azt a törekvést, hogy Magyarországot Európán kívülre vigyék? 

Igaz, ez utóbbit nagyrészt már megtették.