"Kövér szerint Orbán Viktor törvényt sértett"

HírKlikk 2019. november 22. 20:15 2019. nov. 22. 20:15

"Újabb jogkorlátozás a szájzár-törvényben! Miközben a kormány az emberektől elvárná, hogy tiszteljék a törvényt, ha a miniszterelnök nem tartja be a jogszabályt, akkor módosítják azt. Ez egy nagyon tisztességtelen játék az állampolgárokkal. Tipikus fideszes “megoldás”: egyszerűen törvényesítik a törvénytelenséget." - írja Facebook-oldalán Szél Bernadett.

Mint írja: "Nyáron számon kértem Orbán Viktoron, amiért nem számolt be szóban a parlament előtt arról, miért vétózta meg az uniós klímacélt. Az Országgyűlési törvényben ugyanis eddig volt egy olyan szabály, hogy a miniszterelnöknek minden Európai Tanács ülést követően — szóban! — be kell számolnia az Országgyűlés előtt.

Levelemre Kövér László is elismerte, hogy a miniszterelnök törvénysértést követett el.

Erre októberben Orbán Viktor pár mondatban megosztotta velünk, hogy mi történt az Európai Tanács ülésén — például, hogy a kormány benyújtotta a klímaszámlát Brüsszelben —, de úgy tűnik, rögtön el is ment a kedve a beszámolósditól, mert az első adandó alkalommal módosították a törvényt. Azaz most: a szájzár-törvénybe ugyanis ez is belekerült. Vagyis törvényesítették az eddigi törvénytelen gyakorlatot. Ha pedig a szájzár-törvényt elfogadják, jelentősen szűkül a kormány beszámolási kötelezettsége az uniós tevékenységéről. Orbán Viktor folytathatja parlamenti kontroll nélküli uniós működését, a kormány rendszeres beszámolási kötelezettsége pedig az Országgyűlés szintjéről bizottsági szintre kerül: ezentúl csak az Európai ügyek bizottsága előtt lehet majd beszámoltatni a kormányt uniós ügyekben.Egyre erősebben merül fel a kérdés: ha ennyire nyűg a Fidesznek a demokrácia, vajon meddig akarja fenntartani annak látszatát? Az új országgyűlési törvény tervezete ugyanis egy olyan határátlépés a részükről, ami után már látszatdemokráciáról is nehéz beszélni" - írja posztjában a politikus.