Közeleg az ősz – hol, hogy áll az összefogás? III.

Nagy András 2019. június 13. 18:53 2019. jún. 13. 18:53

Bár a budapesti képlet jelenleg még aránylag képlékenynek látszik, a kerületek többségben már javában folyik az ellenzéki pártok és civil szervezetek közötti programegyeztetés. Az előkészületek, az ellenzéki együttműködés az őszi önkormányzati választásokra azonban nem csak a fővárosban zajlik: a nyerhetőnek tűnő nagyobb vidéki városok többségében is előrehaladott állapotban vannak mind a jelöltek, mind pedig a programok szintjén. Több részes összeállításunkban a megyei jogú városokon megyünk végig: hol, hogy áll a Fidesszel szemben álló ellenzék?

Pécs‎

A mecseki megyeszékhely esete viszonylag egyszerűnek tűnik: a teljes városi ellenzék felsorakozott a pécsi erőmű korábbi igazgatója, Péterffy Attila mögött. Péterffy a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indul, ellenfele nem a Pécset hosszabb ideje vezető Páva Zsolt, hanem az olimpiai bajnok vízilabdázó Vári Attila lesz. Kiélezett csata várható, de a számok azt mutatják, hogy az ellenzéknek komoly esélye van a megyeszékhely visszavételére.

Salgótarján‎

Salgótarjánban most is ellenzéki, pontosabban baloldali vezetés van. A város polgármestere Fekete Zsolt, aki a 2016 elején elhunyt korábbi MSZP-s városvezető, Dóra Ottó szintén szocialista alpolgármestere volt. Fekete az időközi polgármester-választáson meggyőző fölénnyel utasította maga mögé a minden pénzt, fegyvert, paripát bevető fideszes ellenfelét. Salgótarjánban az ősszel is minden ellenzéki párt beáll az MSZP-s polgármester-jelölt mögé.

Sopron‎

Sopron nem tartozik az ellenzék számára egykönnyen nyerhető nagyvárosok közé, és az európai parlamenti választások eredménye alapján sem nagyon látszik reálisnak a Fidesz legyőzése a hűség városában. Nem tudunk arról, hogy lenne egy közös, minden helyben működő párt vagy civil szervezet által támogatott ellenzéki polgármester-jelölt.

Szeged‎

Szegedet kis túlzással csak elveszíteni tudja az ellenzék. A csongrádi megyeszékhelyet ciklusok óta, ellenzékből is sikeresen kormányzó szocialista Botka László ezúttal is a polgármester-választás „toronymagas” esélyesének számít majd. Az ugyanis fel sem merült, hogy ne ő induljon újra a Tisza parti városban.

Székesfehérvár‎

A királyok városában is megvan már a közös  ellenzéki polgármester-jelölt. A szocialista Márton Rolandot támogatja az MSZP mellett, a DK, az LMP, a Momentum, a Jobbik és a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom is. Ellenfele a jelenlegi fideszes polgármester, Cser-Palkovics András lesz. Az európai parlamenti választások eredménye alapján az ellenzék Fehérváron is kemény kihívás előtt áll, azonban egy Jobbikkal kiegészülő „teljes összefogás” esetleg erősebb lehet a Fidesznél.

Szekszárd‎

Tolna megye fővárosában hagyományosan erős a jobboldal, újabban pedig a Fidesz. Ennek megfelelően az idei EP-választáson is taroltak a kormánypártok. Itt sem hallottunk egyelőre arról, hogy lenne egy közös, minden helyben működő párt és/vagy civil szervezet által támogatott ellenzéki polgármester-jelölt.

A sorozat első és második része elérhető.