Közmunkaprogramba menekülnek a nyugdíj előtt állók

HírKlikk 2021. március 15. 05:45 2021. márc. 15. 05:45

Több dél-hevesi ­településen ismét elindulnak a hagyományos és a Start közmunkaprogramok.

Mindkét közmunkaprogram elindul idén is Tarnazsadányban. A Koczka Ferenc polgármester szerint a hagyományos változatban átlagosan húsz embernek tudnak munkát adni minden évben.

A faluvezető a heol.hu-nak arról is szólt, meglepő lehet, de többségében nőket foglalkoztatnak. Ennek okai között említette, hogy az idősebb, nyugdíj előtt állóknak nem sok munkalehetőség nyílik az elsődleges munkaerőpiacon. A fiatalok között olyanok vannak, akiknek csak nehezen lenne megoldható a munkába járás más településre.

A férfiak aránya harminc százalékra tehető mindössze. Közöttük sok az idősebb, szintén nyugdíj előtt álló munkaerő. Koczka Ferenc hangsúlyozta, ugyanakkor ők azok, akik nemcsak szívesen dolgoznak, hanem szakértelemmel is rendelkeznek.

Tenk polgármestere elmondta, tizenhárom dolgozóval vesznek részt márciustól a Start közfoglalkoztatásban. 

Szopkó Tamás kifejtette, a közmunka segítségével teszik rendbe az óvoda udvarát, a belvíz elvezetését. Az eddigi foglalkoztatottak közül sokan elhelyezkedtek már az elsődleges munkaerőpiacon, s nekik ugródeszka volt a program. Ugyanakkor többen nemsokára nyugdíjba mennek.

Forrás: heol.hu