Közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoznak a KDNP-s politikus ellen

HírKlikk 2020. július 15. 12:55 2020. júl. 15. 12:55

Weingartner József, a KDNP veszprémi szervezetének korábbi elnöke és igazságügyi szakértő egy Mercedesről adott a rendőrség szerint hamis minősítést.

Másfél éven keresztül nem történt semmilyen érdemleges lépés abban a nyomozásban, amelyet Weingartner József ellen indított a rendőrség, pedig már 2018 novemberében megállapították, hogy az igazságügyi szakértő intellektuális közokirat-hamisítást követhetett el. Weingartnert egy régi Mercedesről adott szakvéleménye miatt jelentették fel – írja a 24.hu.

Az ügy onnan indult, hogy egy szigetszentmiklósi férfi egy 1986-os évjáratú Mercedes Benz 560 SEC kupéval állított be vizsgáztatásra három évvel a Magyar Autóklub újpesti központjába. Az járművére oldtimer (OT) minősítést kért, ami a muzeális értékű autóknak jár, de ezt a klub nem adta meg neki, ezért elment egy igazságügyi szakértői véleményért.

A szakértő beleírta a szakvéleménybe, hogy a származást bizonyító alvázszám eredeti gyári felületen, eredeti beütéssel látható. A vizsgáztatók ezt nem így látták, de nem tagadhatták meg a minősítés kiadását a szakértői véleménnyel szemben, így megkapta a Mercedes az előnyökkel járó OT-rendszámot.

A szakértői véleményt nem más írta, mint Weingartner József igazságügyi szakértő és a KDNP veszprémi szervezetének korábbi vezetője, aki egyben Weingartner Balázsnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábbi, fenntarthatóságért felelős államtitkárának az édesapja.

Egy muzeális minősítéssel foglalkozó szakértő a rendőrséghez fordult, a feltehetőleg hamis szakvélemény kiadása miatt.

A rendőrség kirendelt egy szakértőt, aki a vizsgálat elvégzése után megállapította, hogy nem hamis az egész szakvélemény, de az autó nem kaphatott volna OT-minősítést, mivel az alvázszámot egy baleset után helyreállították, és ez nem felel meg a formai előírásoknak. Emiatt a szakvélemény alvázszámra vonatkozó leírása nem igaz.

A rendőrök szerint ezért megalapozott a gyanú, hogy az igazságügyi szakértő intellektuális közokirat-hamisítás bűntettét követte el, amikor valótlan tartalmú véleményt készített a tulajdonos megrendelésére. Ilyen bűntett elkövetéséért a bíróság egytől öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat.

Weingartner József az újság megkeresésére azt hangoztatta, hogy pályafutása során több mint tízezer igazságügyi szakértői véleményt készített problémamentesen, és úgy véli, hogy kollégája notórius feljelentő, csupán ezért lett rendőrségi ügy a Mercedesről adott szakvéleményéből. 

Forrás: 24.hu