Közös listát, közös miniszterelnök-jelöltet, közös programot!

HírKlikk 2019. december 14. 12:45 2019. dec. 14. 12:45

Sorsdöntő, sikeres év volt az idei, de még nagyobb harc vár az ellenzéki pártokra. Közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel és közös programmal kell indulni a 2022-es választáson, s ez nehezebb lehet, mint a rendszerváltás – mondta Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan és Karácsony Gergely az MSZP választmányi ülése közben tartott sajtótájékoztatón.

„Nagyon keményen össze kell zárni, össze kell fogni, nem szabad engedni, hogy megosszanak bennünket” – hangsúlyozta Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke.

 „Aki a közös listától eltérő állásponton van, az veszélyezteti a köztársaságpártiak és a hazai demokraták győzelmét 2022-ben” – mondta.

Az önkormányzati választás bebizonyította, hogy az „egy az egy ellen” felállás sikeres, a teljes összefogás több szavazót mozdított meg, mint a pártok összeadott szavazóbázisai, és már a Fidesz is elismerte, hogy a centrális erőtér megszűnőben van.

A harc pedig nehezebb lesz, mint a rendszerváltás, mert most nem egy külső, felbomlóban levő hatalommal kell szembenézni, hanem az elmúlt 30 év csalódottságával, a magyar társadalom félelmeivel, keserűségével, és innen talpra állni.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt mondta: bebizonyosodott az „egy az egy ellen” kiállás és az előválasztás létjogosultsága. Ez működni fog a miniszterelnök-jelölt és a közös jelöltek állítása során is.

A tartalmat tekintve pedig óriási előrelépés lesz a közös program, hiszen 30 évvel a rendszerváltás után először fordulhat elő, hogy lesz nemzeti minimum, amelyben ez a nagyon színes ellenzéki együttműködés állapodik majd meg.

Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP-vel szövetséges Párbeszéd társelnöke azt mondta: az önkormányzati választás az elmúlt tíz év legnagyobb sikerét hozta. Arról szólt: vajon a választópolgárok visszaszerzik-e saját szabadságukat a hatalommal szemben.

Hangsúlyozta: olyan ellenzéki politikát kell folytatni, ami nemcsak az ellenzéki pártok, de szavazóik egységét is jelenti.

Forrás: Hírklikk