Közpénzből szidalmazza a magyar kormány az Európai Bizottság elnökét

HírKlikk 2023. november 23. 17:00 2023. nov. 23. 17:00

Orbán Viktor az EU-val fennálló konfliktusban beindította a következő eszkalációs lépést az Ursula von der Leyen bizottsági elnököt szerepeltető plakátkampánnyal, valamint egy jogszabállyal, amely megtiltja a választási kampányok külföldi támogatását – írta a Süddeutsche Zeitung „Egy mocsokkampány új kiadása” címmel közölt cikkében.

A tekintélyes német liberális lap szerzője így írta le a plakátot: „A bizottság elnöke fekete-fehérben, meglehetősen savanyúan néz, és kicsit mögötte, mintegy súgóként felemelt ujjal áll Alex Soros, a kormány hangulatkeltésének címzettjei körében jól ismert Soros György fia”, és persze idézi a plakáton látható felszólítást is: „Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek!” 

A magyar közpénzekből szidalmazott von der Leyenre nem tett különösebb benyomást a dolog: szóvivővel üzente meg, hogy „szeme sem rebbent tőle”.

A cikk rámutatott: a mostani plakátkampány bizonyos értelemben csupán egy régebbi motívum felújítása: 2019-ben a plakátokon a bizottság akkori elnöke, Jean-Claude Juncker és Soros György szerepelt azt az összeesküvés-elméleteken alapuló szemrehányást sugallva, hogy ők ketten közösen elő akarják segíteni az Európába irányuló illegális migrációt.

A magyar kormány bírálói már akkor is azt vetették a kormány szemére, hogy antiszemita kliséket használ, de Orbán mindig tagadta az antiszemitizmus vádját azzal, hogy a Benjamin Netanjahuhoz fűződő szoros kapcsolatára utalt.

A lap rámutatott: a plakátkampány egy úgynevezett „Nemzeti konzultáció” nyitánya, amelyben a polgároknak az ország EU-politikájáról kell nyilatkozni, de a kérdések több valótlan állítást is tartalmaznak.

Ezzel gyakorlatilag egy időben Orbán „A nemzeti szuverenitás védelméről” szóló törvénytervezetet terjesztetett a parlament elé. Ez megtiltja majd a választáson induló szervezeteknek és pártoknak, hogy külföldről adományokat fogadjanak el. A szabály megsértői számára a jogszabály három évig terjedő szabadságvesztést irányoz elő, betartásáról külön új hivatal hivatott gondoskodni. 

Megfigyelők ebben az orosz törvényekkel fennálló párhuzamosságokat látnak.

Az EU a jogállamiság sorozatos megsértései miatt sok milliárd eurónyi támogatást fagyasztott be, és bár egyes minapi hírek szerint a bizottságban felmerült, hogy a pénzek egy részét felszabadítja cserébe azért, hogy Orbán Viktor nem akadályozza tovább az Ukrajnának nyújtandó segélyeket. Egy ilyen megállapodás egyre kevésbé valószínű: Orbán levelet intézett Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez és a tagállamokhoz, amelyben követeli, hogy az EU változtasson Ukrajna-politikájának céljain és eszközein, ellenkező esetben nem lehet szó új pénzügyi segítségről, biztonsági garanciákról, vagy a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről – emlékeztetett végül a lap. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom