Közvélemény-kutatás indult Orbán Balázs kijelentésével kapcsolatban

HírKlikk 2024. szeptember 29. 07:50 2024. szept. 29. 07:50

Már mérik, milyen hatást keltettek Orbán Balázs kijelentései 1956-ról és az orosz-ukrán háborúról, hasonlóan ahhoz, mint amikor 2024 februárjában az elnöki kegyelmi botrány kirobbanásakor Varga Juditot és Novák Katalint vették górcső alá.

A feltett kérdések arra keresték a választ, pozitívan vagy negatívan változott-e Orbán Balázs és az Orbán-kormány megítélése, illetve elfogadhatónak tartja-e a bocsánatkérést. Orbán Balázs ugyanis végül elismerte, hogy hibázott, bocsánatot kért az 1956-ról és Oroszországról szóló kijelentéseiért – hangzott el egy Reddit-posztra hivatkozva az RTL Híradóban szombat este.

Az RTL kereste az Orbán-kormányt és a Fideszt, van-e közük a közvélemény-kutatáshoz, de nem érkezett válasz.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a pénteki évadnyitó sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az ügy közelebb hozhatja egymáshoz az ellenzéki pártokat – idézi a Népszava.

Orbán Balázs a Mandinernek adott interjújában az 1956-os forradalom és szabadságharccal indokolta, hogy Ukrajna helyében miért nem védekezne egy orosz katonai agresszióval szemben. „Minden országnak megvan a joga, hogy saját maga döntse el a saját sorsát, a vezetők vállalják a felelősséget. De pont '56-ból kiindulva. mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Volodimir Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették. De ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna. Miért? Azért, mert '56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

A Novák Katalin körül gyűrűző elnöki kegyelmi botrányban is azután kezdődött fideszes közvélemény-kutatás, hogy Orbán Viktor megszólalt. A miniszterelnök megszólalása után két nappal, 2024. február 10-én Novák Katalin bejelentette a lemondását.

Forrás: RTL


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom