Kreml: nem kiemelt téma Moszkvában Biden visszalépése

HírKlikk 2024. július 22. 17:30 2024. júl. 22. 17:30

Nem kiemelt téma az orosz politikai napirenden Joe Biden amerikai államfő visszalépése az elnökválasztásban való részvételtől – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

„Az Egyesült Államokban zajló választási kampányról van szó. (...) Ez nem a mi belügyünk" – nyilatkozott.

Közölte, hogy a Kreml nem fogja értékelni Biden döntését, mert ez nem dolga, és mert ennek a kérdésnek az amerikai választókat kell foglalkoztatnia. Azt mondta, hogy a döntés nem lepte meg különösebben Moszkvát.

„Őszintén szólva: az, ami az elmúlt néhány évben az Egyesült Államokban zajlik, megtanított bennünket arra, hogy semmin se lepődjünk meg" – mondta.

Nagyon fontosnak nevezte Oroszország számára az orosz-amerikai kapcsolatok jövőjét, „amelyek most a történelem során a legrosszabb időszakukat élik". Peszkov szerint a Kreml szorosan nyomon követi az amerikai fejleményeket, ahogyan a világ minden más jelentős országa esetében is szokta.

A szóvivő azt hangoztatta, hogy a Kreml nem vár „semmi jót" a kétoldalú viszonyban a Biden-kormányzattól mandátumának lejárta előtt. Mint mondta, az orosz államfői hivatal egyelőre nincs abban a helyzetben, hogy értékelje az elnökjelölti tisztségre pályázó, hivatalban lévő amerikai alelnököt, Kamala Harrist, akinek „nem volt észrevehető" semmilyen hozzájárulása az Oroszországgal való kapcsolatokhoz. Felidézte, hogy Harris nyilatkozatai telítve voltak Oroszországgal szemben barátságtalan retorikával, de „semmilyen más, a kétoldalú kapcsolatokkal kapcsolatos pozitív vagy negatív előjelű cselekedetet nem jegyeztek fel a részéről".

Kitérve az amerikai változásoknak az ukrajnai eseményekre gyakorolt hatására, kijelentette: a Kreml arra számít, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Kijevet, de egyre nagyobb terheket ró majd Európára. Megismételte Moszkva álláspontját, miszerint Washington ezen lépései nem járulnak hozzá az Ukrajna körüli konfliktus rendezéséhez, „hanem éppen ellenkezőleg, annak elhúzódásához vezetnek", de nem befolyásolhatják a „különleges hadművelet" kimenetelét.

Reagálva Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek arra a minapi kijelentésére, amelyben már nem zárkózott el a Moszkvával folytatandó tárgyalások lehetőségétől, Peszkov úgy vélekedett, hogy ez jobb, mint a párbeszéd elutasítása, de a tervek megítéléséhez szükség lenne a konkrétumok ismeretére. Megismételte, hogy Oroszország számára most a „különleges hadművelet" céljainak elérése a legfontosabb.

Azzal kapcsolatban, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Kínába látogat, azt hangoztatta, hogy Moszkva a Pekinggel való stratégiai partnerségre összpontosít, és továbbra is a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésre törekszik. Kitérve Aleksandar Vucic szerb elnök kijelentésére, miszerint a Nyugat az Oroszországgal való konfliktusra készül, Peszkov azt mondta, hogy a NATO az infrastruktúrájával folytatja az ország bekerítését, és mivel konfrontációs feladatokra lett kialakítva, „teljesíti is a feladatát".

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom