Külügyminisztérium: öt év szerződései végre az interneten

Zutyu 2020. február 21. 17:00 2020. feb. 21. 17:00

A Hírklikk közérdekű adatkérése nyomán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium váratlanul közzétette szerződéses partnerei listáját. A tárca eddig nem tett eleget törvényi kötelezettségének.

Elsőként a Hírklikk hívta fel a figyelmet arra, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium azóta nem teszi közzé szerződéses partnerei listáját, amióta Szijjártó Péter tölti be a külügyminiszteri posztot. Amikor elsőre érdeklődtünk arról, miért nem frissül évek óta a szerződéses partnerek listája, cinikusan annyit reagáltak: „Az 5 millió forintot meghaladó értékű szerződések összefoglaló adatainak közzététele, az irányadó jogszabályoknak megfelelően, folyamatban van."

A Hírklikk hivatalos közérdekű adatigénylésének benyújtásáig nem voltak információk arról, mire is költött a Szijjártó által vezetett tárca. A minisztérium másodjára már konkrétabb volt és jelezte, 15 napon belül nem, de 30 napon belül képes elkészíteni a listát. Ezt hozták most végre nyilvánosságra, 

Az öt évnyi ömlesztett szerződésekből kiderül, hogy évente valamivel több mint 5 millió forintot fizet a minisztérium Kovács Márton fotósnak a minisztérium, a KKM protokoll és sajtónyilvános eseményeinek fotográfiai dokumentációjáért. Évente rendezik meg a magyar külképviseleteken dolgozó szakácsoknak a szakácstréninget, amit a Magyar Konyha Kft tart 6 millió forint körüli összegért. Az eseményről a nemzeti hírügynökség 2016-ban így írt: „Jó minőségű magyar alapanyagokkal, modern főzési technológiákkal, és a legfrissebb újításokkal ismerkedhetnek meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseletein dolgozó szakácsok a Magyar Konyha Magazin szervezésében, hétfőn kezdődött tréningen”. 

Rendszeres szereplője a kimutatásnak a Hajdú Ügyvédi Iroda, amely 2015-ben 15 millió forintért dolgozott Szijjártó Péter minisztériumának, egy évvel később a Kertész Ügyvédi Iroda örülhetett szintén egy 15 milliós megbízásnak. Csak 2015-ben több mint 50 millió forimtot fizettek a Budapest Airport Zrt-nek a reptér parkolójának használatáért. Érdekesség a 2015-ös listában a digitállis szerződés-nyilvántartó rendszer létrehozása. Az Új Algoritmus Kft. hatmillió forintért nyerte el ezt a feladatot, ami azért különös, mert mégsem sikerült öt évig nyilvánossá tenni a minisztériumi szerződéseket. Most pedig, amikor elég bénán sikerült, gyakran a szerződés tárgyának részletezése hosszabb, mint egy sor, ilyenkor a szöveg vége egyszerűen lemarad.  

A lajtsromból kiderül, hogy gyakran finanszírozza a külügy magyar művészek külföldi fellépéseit. 2018 november 30-án például Havasi Symphonic koncert Show-t rendeztek a gdański Ergo Arénában, amihez 150 millió forintot adtak. A Nemzeti Filharmonikusok tavaly Szarajevóban koncertezhettek a tárca jóvoltából, de ez a koncert csak 13 millió forint volt.  Az Izraeli Magyar Kulturális Évad kiemelt programjaként, a Győri Balett három helyszínen is fellépett szintén 2019-ben, amihez 23 millió forinttal járultak hozzá. 

Érdekesség a listában a Kertész Ügyvédi Irodának egy 2018-as szerződése, mert e megállapodás alapján, az egykori Radetzky Laktanya, a hányatott sorsú egykori MDF-székház teljes körű jogi átvilágítását kellett elvégezniük 25,5 millió forintért. Nem tudni, minderre miért volt szükség, hiszen nem jelent meg olyan információ a hírekben, miszerint a minisztériumnak tervei lennének az épülettel, ami most éppen egyébként NER-es nagyvállalkozóké, 

Évente állít össze a külügyi tárca egy magyar borválogatást, amihez ételsort is terveznek, erről pedig minden évben kiadvány is készül, amit a Magyar Konyha Kft készít el 8-11 millió forint közti összegért. Érdekesség még, hogy a magyar EP-választásokkal kapcsolatban 6 milliót taxiztak el a külügy pénzén. 

Az öt évnyi szerződés-listát igyekszünk még jobban feldolgozni, amit egyébként szerda délután negyed hatkor tett közzé a minisztérium, s erről egy e-mailben értesítette szerkesztőségünket.