Kunetz Zsombor: ez a kormány nem ért másból, csak a pofonból

HírKlikk 2023. február 24. 07:50 2023. feb. 24. 07:50

Nincs rendszer az egészségügyi reformcsomagban, nincs finanszírozása, a kitalált módszereik nem működnek. Ezért sokkal radikálisabb lépésekre van szükség, amiknek a vége a sztrájk. Ahol nincsenek meg a feltételek – nincs étel, rozsdás a szike –, ott nincs orvosi ellátás, nincs műtét, csak a sürgős, és az onkológiai esetekben – hangzott el a Klikk Tv Tíz című adásában, ahol dr. Kunetz Zsomborral a Röntgen blog szerzőjével Bolgár György beszélgetett.

Tényleg olyan átalakítások vannak készülőben, illetve részben már be is vezették őket, amiken már nem lehet alkudozni, nemet kell mondani. A Magyar Orvosi Kamara talán már megértette: ez a kormány csak a nagyon határozott, egyértelmű reakciókból képes konzekvenciát levonni. Az orvosi kamara közleményében nagyon egyértelműen, tisztán és világosan megfogalmazta, hogy nem elfogadható az egészségügyi dolgozók béremelésének eltolása sem. Tisztességes vélemény volt, és nagyon fontos, hiszen ezzel az orvos is maga mellé tudja állítani a vele együtt dolgozó kollégákat.

Tudniillik, ha a szakápolókkal összefogva próbálnak meg nemcsak anyagi értelemben, hanem szervezeti kérdésekben is előbbre jutni, akkor hatásosabban léphetnek föl. Mert a kormány nem ért másból, csak a pofonból, csak az erőből. Sokkal radikálisabb lépésekre van szükség, amiknek a vége a sztrájk. Ahol nincsenek meg a feltételek – nincs étel, rozsdás a szike –, ott nincs orvosi ellátás, nincs műtét, csak a sürgős, és az onkológiai esetekben – vélte Kunetz Zsombor.

Szerinte az egységes orvostársadalom jelen pillanatban azért nem létezik, mert az orvoslás az elmúlt ötven évben – gyakorlatilag az egyetemtől kezdődően – arról szólt, hogyan törik meg az embereket. Az egyetem első három évében nem arra kíváncsiak, hogy mit tud a diák, hanem hogy mit nem. Jelenleg az egész magyar oktatásügy ilyen még egyetemi szinten is, mert a cél az engedelmesség, hogy a feudális társadalomba való betagozódást segítse. 

Az elmúlt 12 évben a dolgok úgy néztek ki, hogy volt az osztályvezető főorvos úr, és voltak utána szép csendben az alattvalók, akik végrehajtották az elképzeléseket. Egy ilyen társadalomban szocializálódott a jelenleg itt élő orvosok nagy része. Nem lehet azt elvárni, hogy ebben a pillanatban ez az attitűd megváltozzon, de most úgy tűnik, hogy valamiféle egységet sikerült kovácsolni, és ebben valóban komoly szereplő a mostani kamara. „Nem mondom, hogy kellett ehhez a jelenlegi államtitkár is, aki jóval nagyobb egóval rendelkezik, mint tudással, de valószínű” – szemléltette a jelenlegi helyzetet.

Kunetz szerint az előterjesztett reformmal is az a gond, hogy nem rakták össze rendszerré, ráadásul jellemző módon itt is a tetőnél próbálták meg elkezdeni a házépítést, amikor még nincsenek falak. Nem lehet látni azt sem, hogy miből kívánják finanszírozni, mert ha valóban egy átalakításról gondolkodnak, akkor a jelenlegi egészségügyre fordított 3000-3500 milliárd forint kétszeresét még bele kell tolni egy pár éven keresztül, amíg a rendszer fel nem áll. „Nem lesz olcsóbb, de fenntartható és jó minőségű egészségügyet lehet akkor létrehozni.” 

Az már látszik – folytatta –, hogy megpróbálnak egy olyan ügyeleti rendszert bevezetni, ahol kevesebb szakember kellene. De kiderült, hogy ez a módszer sem működik, merthogy egész egyszerűen ezt sem gondolták végig. Az a skizofrén helyzet állt elő, hogy maga az államtitkárság sem tudja, hogy mit akar, mert miközben azt mondja, hogy a háziorvosnak meghosszabbítja este 10 óráig az ügyeletet, ami viszont nem fog sürgősségi ellátást adni, hiszen arra megy majd a mentő. De a háziorvos munkaköri leírásában ott van, hogy a sürgősségi ellátást fogja erősíteni. Szóval, ha arról beszélünk, hogy nem kell a sürgősségi, akkor mit keres a beteg 22 órakor a háziorvosi rendelőben? Miért nem megy el másnap? Az alapkérdés – és erről kéne nemzeti konzultáció nem az öt évesek nem átalakító műtétjeiről – az, hogy szükség van-e ezekre az ügyeletekre? Mert mit csinál az az ember, aki este tíz után rosszul érzi magát? Mentőt hív. Tehát nem kell ügyeleti rendszer. Hogyha ezt megértjük, akkor kiderül, igazából se füle, se farka annak, amit az államtitkárság akar – magyarázta.

Majd azzal folytatta, hogy nem lehet bezárni kórházat sem addig, amíg a csilivili nem készül el, hogy oda be tudjon menni a beteg. „Csak akkor mondhatom, hogy 50 kilométerre tessék szíves arrébb menni, ahol teljes körű ellátást fog kapni, onkológiaitól kezdve a baleseti ellátásig mindent, a kor színvonalának megfelelően. Ezt szeretné, vagy inkább jár a régibe, és tíz-húsz évvel előbb meghal. Tessék eldönteni!”

Ehelyett azt csinálták, hogy már kórháznak nevezhetjük azt az intézményt, amiben egy orvosnak két szakmája van, például a háziorvosnak vagy egy belgyógyásznak van mondjuk egy sebész szakvizsgája is. De ezt az átlagember, a szavazó csak akkor tudja meg, ha bent van az épületben, és kiderül, hogy nem tudják ellátni, és tovább kell vinni. Viszont, ha éppen stroke-ja van ennek az átlagembernek akkor elvesztett ezzel egy másfél-két órát, és már ki is esett abból az időperiódusból, amíg valóban lehetne valamit tenni. Na, akkor az átlagember is érezni fogja miközben az élete hátralévő idejét ágyban, vagy nyomorékként fogja tölteni, miközben jó eséllyel egészséges emberként is élhetett volna – gondolkodott hangosan Kunetz Zsombor. 

A Klikk TV Tíz című adása ide kattintva nézhető meg.