Kunhalmi: érződik a váltóhangulat

HírKlikk 2019. november 19. 17:33 2019. nov. 19. 17:33

Az önkormányzati választás az ellenzék szempontjából jobban sikerült, mint azt bárki gondolta, „érződik a váltóhangulat Magyarországon” – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke az ATV Start című műsorában kedden.

Tíz éve először, a teljes összefogással és az „egy az egy ellen” való indulással, az ellenzék most a váltás politikai feltételeit is létrehozta, „ahogy ezt korábban is meg kellett volna (csinálni)”. Így az egyesült köztársaságpártiak nagyon sok helyen átvették a településeket.

A karácsonyi ünnepek előtt közös szándéknyilatkozatot, hitvallást terveznek a szabad, köztársaságpárti városok a Szabad Városok Szövetségében, a csatlakozók pedig januárban tanácskoznak majd a kormánnyal szembeni közös fellépésről, szakmai és politikai véleménynyilvánításról, demonstrációról.

Az ellenzéki győzelmek nyomában az új parlamenti törvénnyel a Fidesz „számtalan pontban ellehetetleníti, tovább csavarja” az ellenzék megszólalási és ellenőrzési lehetőségeit, „nagyon gyorsan magához tért”; az önkormányzati törvényt két „nagyon radikális ponton megváltoztatta” – mondta az MSZP képviselője.

Mikor Szabó Timea, a Párbeszéd társelnöke a miniszterelnököt arról kérdezte, hogy miért szorongatja Budapestet és a nagyvárosokat azzal, hogy az iparűzési adóból kötelesek a tömegközlekedést finanszírozni, Orbán „kicsit simlis módon (…) nem fejette ki az igazság minden részletét”, hiszen a fővárosi tömegközlekedés finanszírozásából a mindenkori kormány nem szállhat ki.

Ha ki akar szállni, „ez ellen tiltakozunk minden erőnkkel, mert ilyen sehol Európában, sőt a világon sincs” – mondta Kunhalmi.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a kormány szerint a magyar gazdaság és a magyar jogállamiság teljesít a legjobban Európában, a politikus azt mondta: „Ha nem ömlene ránk az uniós forrás, akkor bizony nagy bajban lennénk”.

Már el is kezdődött egy válsághullám, ami a magyar gazdaságot is meg fogja rázni, és félő, hogy akkor az orbáni társadalmi „rendet” csak gyűlöletpolitikával lehet fenntartani, ami a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokra irányul majd, holott éppen ők azok, akikkel szemben az állam már több mint tíz éve „nem teljesíti azt a kötelességét, hogy ezeknek az embereknek tisztességes bért adjon, és a gyerekeiket taníttassák, és az egészségügyi intézményekbe ne meghalni járjanak, hanem meggyógyulni”.

Kérdezték Kunhalmit, miért kell a két budafok-tétényi MSZP-s önkormányzati képviselőt kizárni a pártból azután, hogy tisztségekért a Fidesszel szavaztak – nem lehet önálló véleményük?

„Egész egyszerűen az ellenzéknek egységesnek kellett volna maradni” – felelte Kunhalmi, felszólítva a két képviselőt: adják vissza a mandátumukat, mert „másra kapták, mint amit most csináltak”.

„Azért kell kizárni őket, mert megbontották azt az ellenzéki egységet, amire ők is felesküdtek, mielőtt megkapták a mandátumukat.” „Az ellenzéki egységet megbontani, a múltban is szankcionáltuk, és a jövőben is szankcionálni fogjuk” – tette hozzá.