Kunhalmi: lett volna idő felkészülni, a Fidesz most mégis órák alatt hoz lehetetlen helyzetbe családokat

Csanádi Dávid 2020. április 15. 19:20 2020. ápr. 15. 19:20

Nem egy hete derült ki, hogy világjárvány lesz, van. Azt is lehetett látni más országok példáján, hogy nagyjából milyen intézkedésekre lehet szükség, és azt is, hogy egy ország sem lesz kivétel. Lett volna idő a felkészülésre – írta közösségi oldalán Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke.

A politikus arra reagált így, hogy a kórházakban zajlik a kórházi ágyak 60 százalékának felszabadítása, ami 36 ezer ágy kiürítését jelenti, és olyan helyzeteket idéz elő, hogy egy idős, vagy betegsége miatt állandó ápolásra szoruló ember teljesen egyedül maradhat, vagy családtagjainak akár 200 kilométeres távolságból kell megoldaniuk a gondozását.

Kunhalmi rámutat, hogy a Fidesz-kormány órák alatt hoz lehetetlen helyzetbe családokat, életveszélyes helyzetbe embereket.

Miért nem készültek fel időben? Vagy legalább miért nem értesítették az érintetteket időben? És ilyenkor válik világossá, hogy nem demagógia, hanem véres valóság a kérdés: az elmúlt években stadionok helyett (vagy engedjük meg: mellett) miért nem fejlesztették az egészségügyet? – teszi fel a kérdéseket a szocialista politikus.

Most sem plusz pénzt tesznek a gyógyításba, hanem inkább a járvány kezelésére szükséges kapacitások bővítésére hivatkozva, betegeket raknak az utcára. Még azt az intézményvezetőt is kirakják, aki ezt megtagadja, vagy legalábbis időt kér a probléma kezelésére. Az Állami Számvevőszék volt Fidesz-képviselő elnöke villámgyorsan meg is üzente minden intézménynek és vezetőjének, hogy ne merjenek hasonlóan emberien és körültekintően eljárni, különben ők is repülnek, írta, hozzátéve.

Minden nap a koronavírussal kapcsolatos halálesetekkel kezdik az operatív törzs ülését. De mi lesz a nem koronavírusban szenvedő emberek életével?