Kunhalmi: „minden szövetség csak erősebbé tesz”

HírKlikk 2020. január 23. 15:03 2020. jan. 23. 15:03

A hét váratlan politikai szenzációjaként értékelik a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely által felvetett hírt, miszerint egyesülhet a Párbeszéd és az LMP, mivel „egy csomó olyan ok már megszűnt, ami a Párbeszéd és az LMP különállását indokolta”, nyilatkozta a Mozgó Világ interjújában.

Többen már azon spekulálnak, hogy mindez a szocialista párttól való diszkrét leszakadást készítené elő. Kunhalmi Ágnest kérdeztük, mennyiben megalapozottak a kárörvendő pletykák.

– Magától értetődő, hogy a magyar politikai palettán egy olyan zöldpárt, mint az LMP, elképzeléseit erősítendő keres koalíciós partnert és lehetőséget. Semmi meglepő sincs a Párbeszéd és az LMP közti közeledés időszerűségében, hiszen mindkét párt alapját a mára az egész világot lázban tartó zöldpolitika jelentette. Teljesen normális politikai reakció, ha két zöldpárt kapcsolódási pontokat keres – nyilatkozta a tervezett fúzió hírét kommentálva Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, választmányi elnök.

Véleménye szerint, az LMP is nehéz időszakon van túl, markáns személycserék történtek, letisztult azok köre, akik a közös ellenzéki összefogás lehetőségét felismerve politizálnak, aminek az erejét és eredményét megismerhettük október 13-án.

Egyértelműnek látja, hogy a Párbeszéddel kialakult szövetségük a baloldali értékeken alapul, amit egyáltalán nem veszélyeztet a zöldprogram erősítése – még ha ezt egy másik hasonló szemléletű párttal összeolvadva is képzelik el: 

– Az eddigi szövetségünk közös értékeinken alapul és így is marad, függetlenül attól, hogy a Párbeszéd és az LMP között milyen együttműködés formálódik, amint erről Szabó Tímea is nyilatkozott. Én mint szociáldemokrata szemléletű politikus, nem tartom ördögtől valónak, ha baloldali és zöldprogram mellett elkötelezett pártok közelednek egymáshoz. Amennyiben pártpolitikai alapon keresünk minderre választ, az MSZP ugyanazt mondja, amit eddig is, hogy ami összeköt, az erősít.  

 

Forrás: Hírklikk