Kunhalmi: nem hiszem, hogy a magyar közszolgálati média a kiegyensúlyozottságáról lenne híres

HírKlikk 2020. december 8. 19:15 2020. dec. 8. 19:15

A Médiatanács jelentésében feketén-fehéren ott áll: több mint 90 százalékos arányban szólalnak meg a kormánypártok a közmédia beszédidejében. Az ellenzék szerint ez törvénysértő és elfogadhatatlan.

Az Országgyűlés kulturális bizottsága kétharmados többséggel fogadta el keddi ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának 2019-es beszámolóját. A Médiatanács állítja, nincs miről vizsgálódnia a fideszes pártutasítás kapcsán, amelyet a Szabad Európa buktatott le egy kiszivárgott hangfelvétellel. 

A felvétel a külpolitikai rovat meetingjén készült múlt év márciusában, amikor a májusi Európai Parlamenti választásokhoz kapcsolódó tájékoztatás jellegét tárgyalták meg. Jól kivehetőek Bende Balázs, az MTVA korábbi vezető szerkesztőjének szavai arról, hogy az MTVA-ban nem az ellenzéket támogatják, és akinek ez nem tetszik, elmehet az intézménytől.

A demokratikus ellenzék törvényellenesnek tartja a felvételen elhangzottakat, és azt is, hogy nem folyik vizsgálat az ügyben, mondta kedd délutáni parlamenti sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. „A Médiahatóságra vonatkozóan megvannak azok a törvények, amelyek szerint el kellett volna járnia” – mondta a kulturális bizottság alelnöke.

A szocialista politikus rámutatott, a Médiatanács 2019-es beszámolójának 57. oldalán található adatok szerint „a köztévé Ma este című műsorának beszédidejében például 95 százalékban a kormány hangján szólaltak meg, a Ma reggel-ben ugyanez az arány 92 százalék volt. Több mint 90 százalék kormányzati túlsúly mellett, nem hiszem, hogy a magyar közszolgálati média a kiegyensúlyozottságáról lenne híres, pedig törvényi kötelezettsége lenne ezt betartatni a médiahatóságnak.(…)  A Médiatanácsnak ma kizárólag fideszes tagjai vannak, és öles léptekkel lépkedünk a jobboldali médiadiktatúra irányába” – figyelmeztetett a szocialista politikus.

Emlékeztetett a médiapluralizmus felszámolására, az elhallgattatott és megszüntetett Népszabadság, a teljes mértékben fideszes irányítású TV2, és a jobboldalnak átjátszott Index esetére, valamint a 476 kormánypárti sajtóorgánummal induló KESMA létrehozására. Kiemelte, ilyen lépés volt a Klubrádiót és sok más független orgánumot ellehetetlenítő ukáz is, amellyel a digitális rádiózást megdöbbentő módon idén megszüntették Magyarországon.

„Minden autoriter rezsimnek alapvető célja, hogy az emberek ne jussanak megfelelő információhoz, hogy a valóságnak csak azt a szeletét ismerhessék meg és olyan narratívában, amely a kormánypártoknak – esetünkben a fideszes kormánypártnak – megfelelő” – hangsúlyozta.

„Ezért is tehetünk 2022-ben a választásokon, hogy újra kiegyensúlyozott és közszolgálati viszonyok legyenek Magyarországon” – hívta fel a figyelmet Kunhalmi Ágnes.