Kunhalmi: Orbán becsapta a pedagógusokat

HírKlikk 2022. január 4. 11:22 2022. jan. 4. 11:22

Egy nagyarányú béremelés után a pedagógusokkal közösen kell kialakítani azt a bérstruktúrát, amely garanciát ad az értékállóságra – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Spirit FM műsorában hétfőn.

Orbán „becsapta a pedagógusokat”, „elhazudta” azt az ígéretét, hogy az induló pedagógusbérek számítását, azaz a vetítési alapot, a minimálbérhez kötik. Az ellenzék ezen változtatni akar – mondta a társelnök.

„Vagy ez lesz a garancia, vagy kitalálunk valami mást, amely a korábbi, 2010 előtti bértábla garanciális elemeit hordozza magában. (...) Együtt fogjuk kitalálni a szakszervezetekkel (...), a szakmával és a pedagógusokkal” – ígérte kormányváltás esetére.

Első lépésként „bele kell, hogy férjen” egy nagyarányú béremelés. „Nincs nagyon más választásunk”, drasztikus lépésekre van szükség, hiszen több olyan folyamat tetőzik a következő években, amely súlyos következményekkel jár: nagyon sokan mennek nyugdíjba, miközben igen kevés az utánpótlás, és várhatóan százas, ezres nagyságrendben fogják elhagyni az állami szektort az oltatlan pedagógusok is – mondta el.

Az ellenzék ezen túl támogató, ösztönző oktatásirányítást akar, nem egy központosított parancsuralmi rendszert, mert a Fidesz túlközpontosított, túlállamosított irányítási rendszere „egyszerűen nem vált be”.

„Csodálatos iskolák voltak, mindegyiknek megvolt a saját profilja, kreativitása, ami miatt országos hírű versenyeket nyertek. (...) Ezt nem szabad megfojtani. Ezt vissza kell engedni” – utalt a 2010 előtti oktatási szabadságra.

Újra meg akarják adni a helyi autonómiát, az önálló működést az iskoláknak azoknál az önkormányzatoknál, „akik bírják”.

Ezen felül, az egyszeri béremelésen és a megváltoztatott béralap-struktúrán túl, vissza kell hozni azokat a korábbi pótlékokat, amelyek differenciálnak: aki sajátos nevelési igényű, nehezebb körülmények között élő vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tanít, vagy pluszteljesítményt produkál vagy többet vállal, „azt díjazza a rendszer!” – hívott fel.

Kérdezték a társelnököt az ellenzéki kampányról. Mint mondta, egyre inkább megmutatkozik, milyen országot szeretne az ellenzék. „Egységes, erős három hónapra készülhetnek a választók”.

Mindenkit arra hívott fel: menjenek aláírni a Fudan Egyetem elleni és az álláskeresési járadék kilenc hónapra való meghosszabbításáról szóló ellenzéki népszavazási kérdésekhez az aláírásgyűjtő íveket, „mert mi valódi kérdésekről szeretnénk népszavazást”, tavasszal pedig „egészen egyszerűen el kell menni szavazni” a választáson.