Kúria: hazudott a kormány a Helsinki Bizottságról

HírKlikk 2019. november 20. 19:32 2019. nov. 20. 19:32

Harminc napig tartó online bocsánatkérés és kétmillió forint sérelmi díj jár a jogvédőknek, amiért a nemzeti konzultáció során a Miniszterelnöki Kabinetiroda azt állította, hogy a szervezet segíti a bevándorlást és védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat.

A Kúria mindenben fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla korábbi jogerős ítéletét: a kormány 2017-es nemzeti konzultációja valótlan és jó hírnevét sértő állításokat fogalmazott meg a Magyar Helsinki Bizottságról. Az ítélet kétmillió forintos sérelemdíjra kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát. De ennél is fontosabb, hogy nem csak az MTI-nél kell közzétennie a kormány bocsánatkérését, hanem 30 napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió választópolgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel – írja a Népszava a Helsinki Bizottság honlapján megjelentek alapján.

A bevezetőben említett állítás miatt a jogvédő szervezet 2017 őszén indított személyiségi jogi pert. A Miniszterelnöki Kabinetiroda azzal védekezett, hogy a kormány véleményét írták le, a bíróság szerint viszont olyan tényállításról volt szó, ami a valós tevékenységétől eltérő, hamis színben tünteti fel a Magyar Helsinki Bizottságot.

Másodfokon a bíróság úgy döntött, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem a kormányt illeti meg a polgárokkal szemben, hanem éppen fordítva, a nemzeti konzultációs kérdőívet pedig politikai marketing-eszközként értékelte.

A Kúria a kormány felülvizsgálati kérelmét a Fővárosi Ítélőtábla 2018 májusában hozott jogerős ítéletével szemben elutasította, így a kormánynak egyrészt fizetni kell, másrészt a kormany.hu nyitóoldalán harminc napig kint kell tartania a Helsinki Bizottsággal szembeni bocsánatkérést.

Forrás: Népszava/Hírklikk