Kussország?

Dr. Dávid Ferenc       2020. augusztus 5. 20:06 2020. aug. 5. 20:06

A Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körül kialakult helyzetről már sokan és sokféleképpen írtak. Zsámbéki Gábor színházi rendező és Gáspár Máté SZFE intézet vezető lemondásáról illetve távozásáról már értesültünk, mint ahogy Csáki Judit színikritikus határozott és karakán megnyilvánulása is köztudott a művészeti egyetem einstandolása kapcsán. Magatartásuk és kiállásuk példamutató, mint ahogy az SZFE hallgatóinak tiltakozása is szívet melengető és szimpatikus.

És most „provokációs” szándékkal – a teljesség igénye nélkül - felsorolom azokat a szervezeteket, amelyeknek az elmúlt napokban nem hallottam a hangját, amelyek „szabadságolták” magukat akkor, amikor az SZFE autonómiájának totális megsemmisítése zajlik.

Kezdjük a „néma” szakszervezetekkel, amelyek az egyetem megszállásával összefüggésben egy közlemény kiadására sem voltak képesek. Csak olyan munkavállalói érdekképviseleteket említek, amelyek közvetlen kapcsolatban állhatnak a színház- és filmművészet területén alkalmazott dolgozókkal:

  • Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete
  • Színházi Dolgozók Szakszervezete
  • Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
  • Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezete.


A hallgatag „ágazati” szakszervezetek után áttekintettem a szakmai szövetségek hosszú listáját is, amelyek „némaságot” fogadtak, és amelyek sorából csak szemezgetek:

  • Magyar Animációsfilmes Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület
  • Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete
  • Magyar Mozgókép Rendezők Céhe
  • Magyarországi Alternatív Színházi Központ (MASZK)


Hová tűnt (ha egyáltalán volt) a munkavállalói és szakmai szolidaritás? Miért késik (ha egyáltalán jön) a táncművészek, artisták, zenészek tiltakozó megnyilvánulása? Talán azt gondolják, hogy ők nem kerülnek sorra? Mit érnek azok a szakszervezetek és szakmai érdekképviseletek, amelyek csendben – a túlélés reményében – tűrik, hogy az ország egyik legismertebb felsőoktatási intézményét szemérmetlenül megfosztják önállóságától?!  Tényleg elfogadjuk, hogy Kompország katonái után Kussország alattvalói leszünk?