Kutyasorsok a Fehér Házban

Nagy Mariann 2023. október 10. 15:45 2023. okt. 10. 15:45

Commander, azaz parancsnok a német juhászkutya neve, aki házi kedvencből az elnök testőrségének réme lett. Commander sorra harapta meg a Joe Biden védelmére kirendelt férfiakat, de ennek vége, az elnöki ebnek távoznia kell a Fehér Házból.

Harry Truman elnöktől származik az idézet: „Ha barátot szeretnél Washingtonban, csak kutya a megoldás...”, s ehhez az elnöki rezidencia lakói túlnyomórészt tartották magukat. Theodore Rooseveltnek például egész állatkertje volt: póniló, medvék, oroszlán, hiéna és egy féllábú kakas élt az elnöki családdal a Pennsylvania sugárúton. Gond csak éppen az ebbel volt: Pete rendre megkergetett és megharapott embereket, s amikor a francia követ is áldozatává vált, a kutyának távoznia kellett.

King Tut, Herbert Hoover elnök belga juhásza rendőrkutya múlttal került a Fehér Házba de túlképzettnek bizonyult: miután állandóan agresszíven védte a ház urát, el kellett búcsúzni tőle. Franklin Rooseveltnek is német juhásza volt, mint Bidennek – hasonló adottsággal: amikor egy banketten elszakította a brit miniszterelnök nadrágját, útilaput kötöttek a talpára. George W. Bush skót terrierje megúszta: röviddel az elnöki ciklus lejárta előtt harapta meg az egyik testőrt, így még pár hétig maradhatott...

Az elnöki történetek kutatói szerint érthető, ha a Fehér Ház lakói háziállatot tartanak, hiszen nagy lelki teher nehezedik rájuk és vigasztaló, ha van egy élőlény, aki nem akar tőlük semmit és önzetlenül szereti őket. Tanulságos, hogy Donald Trump volt az egyetlen elnök, aki nem tartott sem kutyát, sem egyéb állatot.

Commandert, Biden kedvencét próbálták elkülöníteni, de amikor az elnökkel elindult valahova, nem ritkán beleharapott a Secret Service, az egyáltalán nem titkos biztonsági kiséret tagjaiba. Ez azért is fordult elő gyakran, mert Bidenék nem kedvelik az elegáns, de barátságtalan környezetet nyújtó Fehér Házat. Lehetőleg minden hétvégén ott hagyják, s vagy Camp Davidben, az elnöki üdülőben, vagy Delaware államban lévő házukban időznek. Ami azután további feszültségekhez vezet az elnöki pár és őrzői között: Bidenék nem ritkán az utolsó órában döntenek, mennek-e víkendezni és hová. A testőröknek persze mindenhová követniük kell őket és nem lelkesek, ha váratlanul kiderül, hogy megint utazni kell. S ha az elnöki kutya eközben még harapdálja is őket, ez már tényleg sok. Commander Biden második német juhásza, akinek viselkedése miatt most távoznia kell. Arról, lesz-e az elnökéknek másik, lehetőleg szelídebb kutyájuk, még nincs hír.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom