Lantos Gabriella: a meddőségi centrumok államosítása az ügyfeleknek rossz, viszont nagy üzlet

Millei Ilona 2021. szeptember 7. 16:04 2021. szept. 7. 16:04

A magyarországi meddőségi centrumok államosításának értelmes és racionális
magyarázata nincs, leginkább piacszerzésnek tűnik. Az biztos, hogy nagy üzlet,
és egyre nagyobb lesz. A centralizáció pedig minden piaci logikának, és az
ügyfelek érdekeinek is teljesen ellentmond. Azok a nők, akik továbbra is
magánklinikákon akarnak meddőségi kezelést, majd elmennek Brnóba és
Pozsonyba. Az ottani intézetek már keresik a magyar nyelvű személyzetet,
orvost, meddőségi asszisztenst, pszichológust, call centerest. A magyarországi
intézetekből pedig még a személyzet is elmegy, mert aki egyszer megtapasztalta, hogy milyen piaci körülmények között dolgozni, nem fog visszaállni az „állami
feudalizmusba”. Minderről Lantos Gabriellával, az Új Világ Néppárt
egészségpolitikusával beszélgettünk.

– Meddőségi kezelést Magyarországon 2022. július 1-jétől kizárólag állami intézményben lehet végezni, idén szeptember 30-tól pedig már nem is lehet magánklinikákon belekezdeni az új beavatkozásokba. Miért kellenek az államnak a meddőségi centrumok?

– Értelmes és racionális magyarázata nincsen. Sokan mondják – és nehéz megcáfolni ezt az összeesküvés elméletet –, hogy ez piacszerzés. Most ellehetetlenítik a jelenlegi tulajdonosokat, államosítják ezt az egészet. Egyébként a Kaáli intézetek megszerzése már mutatja, hogy ez nem irreális dolog, hiszen csak rövid időre kerültek állami tulajdonba. Utána még nem tudjuk, mi lesz, de így szokták összegyűjteni azokat a piaci szereplőket, akiket aztán majd egyben, koncesszióban odaadnak „Ráhel valamelyik barátnőjének”. Kíváncsi vagyok, hogy ki lesz az igazi tulajdonos. Biztos nem az állam.

– Ekkora nagy üzlet egy meddőségi centrum?

– Hát, nem kicsi. A meddőség népbetegség. A fiatal, képzett nők először 30-35 évesen kezdenek el gyerekvállaláson gondolkodni, ilyenkor már nem könnyű a teherbeesés. Ha ekkor derül ki, hogy van valami probléma is, mire kivizsgálják, meggyógyítják, már eljutunk a 37. életévhez, amikor viszont már elkezdődik a korai menopauza szindróma, ami azt jelenti, hogy az illető gyakorlatilag a saját petesejtjeiből már nem tud terhes lenni. Viszonylag gyakori, hogy egy 37-39 éves fiatal nő ebben a korai menopauza szindrómában szenved. Innentől kezdve, a nők minden pénzt megadnak azért, hogy gyerekük legyen. Úgyhogy, igen, ez nagy biznisz, és egyre nagyobb.

– Tüntetést is szerveztek júniusban a meddőségi centrumok állami kézbevétele ellen. Miért szervezték?

– Azért, mert ez a centralizáció minden piaci logikának, és az ügyfelek érdekeinek is teljesen ellentmond. Ugyanis semmi nem támasztja alá, hogy az állam sikeresebb lenne a meddőségi kezelések kivitelezésében, mint a piaci szereplők. Ezt azért nem lehet ellenőrizni, mert úgy adnak állami támogatást akár állami, akár korábban magántulajdonban lévő intézeteknek, hogy semmiféle mérést, semmiféle indikátort nem hoznak nyilvánosságra azzal kapcsolatban, hogy ott milyen hatékonyságú, milyen minőségű a kezelés. Így aztán nem lehet tudni, hogy aki állami támogatással csinálja az jobban csinálja, mint aki nem. Semmi sem igazolja, hogy az állam jobb gazda lenne. A páciensek élményei viszont biztosan sokkal rosszabbak az állami szereplőknél. Nincs az a gondos kivizsgálás, nincs az a gondos és lelkiismeretes kezelés, nincs az a lelki támogatás. Vagyis mind a befektetők, mind a páciensek számára ez méltánytalan és rossz döntés volt. Ebből következően, nagyon sok ember, nagyon sok család egyetértett azzal, hogy a meddőségi centrumok államosítása a lehető legrosszabb, ami történhet velük.

– De az állami kezelés viszont ingyenes annak, aki igénybe veszi…

– Az állami intézetekben eddig is ingyenes volt. Eddig is mehetett oda bárki. Ebben nincs változás. Persze, a piaci szereplőknek is lehetett adni állami támogatást, mint ahogy adtak is. Vagyis nem kellett volna a szektort államosítani ahhoz, hogy a pácienseknek ingyenesek lehessenek a kezelések. Hiszen a Kaáli Intézetben meg még két másik, piaci intézetben eddig is volt állami támogatás a meddőségi kezelésekhez, ami ezért ingyenes volt a pácienseknek.

– Vagyis gyakorlatilag lehetett volna a pácienseket támogatni…

– Abszolút, persze. Öt kezelés jár a pácienseknek ingyen azokban az intézményekben, amelyek kapnak állami támogatást. Ezért nem kellett volna államosítani.

– Mit csinálnak majd azok, akik továbbra is magánklinikákon akarnak meddőségi kezelést?

– Elmennek Brnóba és Pozsonyba. A brnói és pozsonyi intézetek már magyar nyelvű személyzetet, orvost, meddőségi asszisztenst, pszichológust, call centerest keresnek. Óriási piac nyílt a határon túli szolgáltatók számára. Nem tudom, hogy ez volt-e a kormány szándéka, vagy, hogy bónuszt kapnak-e a cseh és a szlovák intézetektől, de az biztos, hogy nagy piaci lehetőségek nyílnak. Aki egyszer megtapasztalta, hogy milyen az, amikor rendkívül gondosan bánnak vele, az nem megy vissza az állami intézményekbe.

– Tulajdonképpen mennyibe kerül egy ilyen meddőségi kezelés?

– Egymillió forint környékén van. Azért az első kezelésből elég kevés embernek lesz gyereke. Körülbelül 30 százalékos hatékonysággal sikerül a leggondosabb kezelés mellett is, vagyis a páciensek 30 százaléka lesz terhes. Általában legalább három kísérletre is szükség van, és az már nagyon komoly summa. Innen indul, de, ha még műtétre, vagy egyéb más beavatkozásra is szükség van, az még hozzájön. Ahhoz, hogy valaki biztonsággal, vagy elég nagy biztonsággal terhes legyen, nem baj, ha van hárommillió forintja.

– Amiatt, hogy az állami intézményekben ez a kezelés a páciensek számára ingyen lesz, ezentúl többen fogják igénybe venni?

– Az állami intézményekben nem nagyon hiszem, hiszen akik eddig magánintézetekbe jártak, azok közül a legtöbben most elmennek Csehországba és Szlovákiába. Az az igazság, hogyha a magyarországi állami ellátást akarnák igénybe venni, akkor is bajban lesznek, hiszen a személyzet is elmegy. Aki egyszer megtapasztalta, hogy milyen piaci körülmények között dolgozni, az nem fog visszaállni az „állami feudalizmusba”, hogy itt majd most megmondja valaki, hogyan kell dolgoznia. Úgyhogy természetesen orvosok is, meddőségi asszisztensek is elmennek, és itt nem lesz új személyzet. Az ugyanis nem annyira infrastruktúra függő dolog, ahogy történik a kezelés. Persze kell hozzá meddőségi eszközrendszer, meg labor is, de nem ez a szűk keresztmetszet, hanem a nagyon jól képzett személyzet. Ha az nincs, akkor hiába van ingyenes finanszírozás, csak legfeljebb ugyanakkora, vagy még nagyobb sorok lesznek, mint jelenleg. Nem hiszem, hogy a betegek elégedettsége nőni fog. Nagyon csodálkoznék rajta.