Lantos Gabriella: nem a járványkezelés, hanem a kormány, a magyar államigazgatás omlott össze

Millei Ilona 2021. március 5. 19:41 2021. márc. 5. 19:41

A Covid olyan, mint egy nagyító, kristálytisztán megmutatja, hogy mennyire nem működik a magyar államigazgatás. Kormányzati káosz van. A 70 ezer be nem adott oltás következtében nagyon komoly adatbeviteli hiányosságra derült fény, aminél nagyobb hitelvesztést nehéz elképzelni. Az ellenzéki Covid 2021 vizsgálóbizottság közlése a kormány járványkezelésének pénteki összeomlásáról jóindulatú megállapítás volt. A kormány omlott össze, a magyar államigazgatás omlott össze. Ez olyan, sőt, rosszabb annál, mint amikor tavaly március 13-án a miniszterelnök bejelentette, hogy a digitális oktatásra áll át a magyar oktatás, és nem volt hozzá sem digitális stratégia, sem digitális tananyag, sem digitális módszertan. Most a semmire áll át az ország.  Lantos Gabriella egészségpolitikussal, az Új Világ Néppárt elnökségi tagjával beszélgettünk.

– A miniszterelnök péntek reggel bejelentette, felülvizsgálják azt a rendszert, amely sms-ben hívja oltásra az embereket. A miniszterelnök elismerte, nagyon sok hiba van az adatokban, emiatt keletkezett nem kis kavarodás, a rendszert egy rövid időre le is állították. György István, az oltási munkacsoport vezetője pénteken 12 órakor az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy most hétvégén nem kapják meg az oltást azok, akik sms-t kaptak erről. Mint mondta, nemsokára elnézést kérő sms-t küldenek, és később döntenek arról, hogyan, mikor és kinek adják be a most hétvégén nem beadott 70 ezer oltást. Mi állhat emögött?

– Azok nem kapják meg az oltást, akik 60 év alatti krónikus betegek, és a legjobban várták, hogy megkaphassák. Az az igazság, hogy itt egy nagyon komoly adatbeviteli hiányosságra derült fény. Ez nem a lakcímnyilvántartó hiányossága, hanem annak, hogy az oltások adminisztrálására használt felület nagy valószínűséggel a Rogán-féle regisztrációs oldalnak valami aloldala, és semmilyen módon nem volt összekapcsolva semmilyen más adatbázissal. És itt egy nagyon komoly adatbázis-szinkronizációs probléma van. Ebből látszik, hogy milyen kártékony, amikor nem az Egységes Egészségügyi Szolgáltatási Térből keletkeznek az adatok, hanem még egy plusz, külön politikai kommunikációs felületet bekapcsolnak. Hiszen minden adatátvitelnél lehetnek problémák. Na, itt nagyon nagy probléma ez. Ennél nagyobb hitelvesztést nehéz elképzelni. 

– És még csak most jönnek a szigorító intézkedések…

– Igen nagy baj, hogy még nincs meg a részletezése a Magyar Közlönyben megjelenő intézkedéseknek, amelyek alapján mondjuk egy elvitelre kiszállító büfés el tudja dönteni, hogy jövő héten kinyithat-e, vagy sem. Így semmilyen vállalkozásnak semmilyen tervet nem lehet készítenie. 

– Az óvodák, iskolák bezárnak, a bölcsődék viszont nem. Ráadásul a bölcsődében dolgozók sem kaptak oltást. Mi ebben a logika? 

– El sem tudom képzelni. Én már nem tudok itt logikát találni, és a kormány helyett sem tudok logikákat kitalálni, hogy megmagyarázzam az embereknek, mert egyszerűen nincs benne semmi logika. Valószínűleg kevesebb embert érint, mert kevesebb embernek jár bölcsődébe a gyereke. Annyira ad-hoc intézkedések vannak, és annyira nincsenek összehangolva, hogy azt már fel sem lehet fogni, ki sem lehet találni. Egy intézkedés legalább másik nyolccal van kapcsolatban, és azok a szálak nincsenek elvarrva. Kormányzati káosz van. A Covid olyan, mint egy nagyító, kristálytisztán megmutatja, hogy mennyire nem működik a magyar államigazgatás Magyarországon. Semmilyen ponton, sehol. A mai nap a bizonyíték erre. A járványban a mai volt a legabszurdabb nap.

– A káoszt mutatja az is, hogy az üzleteket március 22-ig be kell zárni, ez alól kivételt jelentenek az élelmiszerboltok, a drogériák, a patikák, a benzinkutak, de a virágboltok hétfőn a nőnap miatt még nyitva tarthatnak…

– Ezek ideológiailag vezérelt döntések. Ide tartozik a nőnap miatt nyitva tartható virágbolt, a nyitva tartó templom, ahol a legtöbb veszélyeztetett korú a legközelebb van egymáshoz, és a legmélyebben veszi és leheli ki a levegőt, hiszen együtt énekelnek. Valószínűleg a bölcsődék nyitva tartása is ilyen, hogy ezzel segítsék az anyákat. Pedig az anyákat sokkal nagyobb mértékben segítette volna az óvodák, vagy az általános iskolák nyitva tartása. Ezek egymásnak is ellentmondó, de a Fidesz ideológiája által meghatározott dolgok, amelyek nem következnek semmiből. Nincs semmilyen racionális magyarázatuk, csak valakinek a „nünükéi”. Mint a kaszinók nyitva tartása volt idáig.

– A szolgáltatások szünetelnek, kivéve a magán-egészségügyi szolgáltatást, amely az állami egészségügyi ellátással együtt működhet – a magánegészségügy oltási kampányba történő bevonásán az operatív törzs dolgozik. Egyáltalán megteheti?

– Veszélyhelyzetben, ha háború van, vagy árvíz, és az elsodorta az állami kórházat, de a közelben van egy magánintézmény, akkor persze. Vannak olyan katasztrófák, amelyek mindent felülírnak. Hogy ez most már nálunk eljött-e, azt nem tudom, de, ha ötezerötszáz dolgozó vonult ki a közegészségügyből március elsején, akkor az az ötezerötszáz ember minden pontról hiányzik. És, akkor lehet, hogy őket a magánegészségügynek kell pótolnia. Így járt a Belügyminisztérium által vezérelt reformkoncepció és reformhullám, amelyik elüldözött egy csomó közegészségügyben dolgozó orvost és ápolót, és akiket most a magánegészségügyből kell pótolni. A kormány szerencséjére veszélyhelyzet van, ezért meg is teheti, hogy odarendel embereket, miközben rájuk tényleg semennyire sem vonatkozik a jogállási törvény. 

– Az ellenzéki politikusok az ellenzéki pártok által létrehozott Covid 2021 vizsgálóbizottság ülése után a kormány járványkezelésének pénteki összeomlásáról beszéltek. Igazuk volt?

– Ez jóindulatú megállapítás volt. A kormány omlott össze, a magyar államigazgatás omlott össze. Ez olyan, sőt, rosszabb annál, mint amikor tavaly március 13-án a miniszterelnök bejelentette, hogy a digitális oktatásra áll át a magyar oktatás, és nem volt hozzá sem digitális stratégia, sem digitális tananyag, sem digitális módszertan. Most a semmire áll át az ország.

–  A kórházakban nem tudnak betegeket ellátni, mert számos orvos és szakdolgozók nem írta alá a szerződését, sokan elhagyták a pályát is… 

– Viszont a többiek legalább oltanak…

– A betegeket oda viszik a mentősök, ahol hely van. És, ha nincs?

– Attól tartok, most jön az az időszak, amikor eléggé nyugtalanító képeket fogunk látni arról, hogy a hordágyak ott állnak a folyosón, és nincs hova tenni a betegeket.

– Vagyis most az egészségügy is összeomlik majd a kormány mellett?

– Az egészségügy tételesen soha nem tud összeomlani, mert valakiket mindig fölvesznek. Csak azoknak, akik későn érkeznek, az ellátásuk hagyni fog maga után kívánnivalót. Kíváncsi vagyok, hogy hol lesz az a pont, amikor orvosok és ápolók kitálalnak arról, hogy mi van az egészségügyben, mit csinált velük a kormány. Mert elbizonytalanította őket, miközben az országot nem zárta be, és most nekik kell megoldaniuk azt a káoszt, amit a kormány okozott. Azt gondolom, hogy elég idegesek és mérgesek lesznek. 

– És mi lesz az emberekkel?

– Nagyon vigyázzunk magunkra, mert az államra már nem számíthatunk.