László Imre leállítaná a szurperkórház építését

Németh Péter 2019. október 29. 12:07 2019. okt. 29. 12:07

Újbuda új polgármestere, László Imre a Hírklikknek nyilatkozva elmondta, hogy változatlanul pazarló és felesleges a kormány szuperkórház építésére vonatkozó terve, amelyet a XI. kerültbe képzeltek el. A volt kórházigazgató szerint olcsóbban és jobban szolgálná a régió érdekeit, ha a Szent Imre Kórházat fejlesztenék tovább. A már hivatalában működő városvezető azt is elmondta portálunknak, hogy teljeskörű vizsgálatot tervez az önkormányzat korábbi működésének átvilágítására.

- A főváros legnagyobb kerületének vezetése zuhant önre, igaz önként jelentkezett a feladatra. Mekkora súly zuhant akkor most önre?

- Nagy. Elsősorban azért, mert egyetlen nagy szervezetnek sem lehet holt ideje, nem kérhetem az emberektől, hogy várjanak egy picit, amíg átveszem a feladatokat, időt kérek arra, hogy megismerkedjek az emberekkel, az itt dolgozókkal, tartsunk két hét szünetet. Ilyen nincs, azonnal munkához kell látni.

- Ön nem szembesült azzal a problémával, amellyel sok más kerület igen, hogy a szakemberek jó része felmondott?

- Nem. Amikor átvehettem a vezetést, azon a reggelen egy apparátusi értekezletet tartottam, akkor valamennyi dolgozó ott volt, és azt mondtam, hogy minden emberre szükség van, hiszen olyan hadsereget nem láttak még, ahol közkatonák nélkül vívtak meg bármilyen ütközetet. A tisztességesen dolgozó munkatársaknak nincs okuk félelemre, nem az a típusú vezető vagyok, akik félelmet keltve akar tekintélyt szerezni. Nem így kívánok a hatalom birtokosának mutatkozni, mert aki ezt megteszi az egy senki.

- Ennek megfelelően nem is küldött el senkit?

- Nem. Természetesen azt, akinek van félnivalója, azt el fogom küldeni.

- Többen úgy vélik: mindenütt lesznek, maradnak olyan emberek, akiket a Fidesz arra akar használni, hogy szivárogtasson ki minden olyan hírt lépést, tervezetet, amellyel támadni lehet az új vezetést. Mennyire van felkészülve erre?

- Tisztában vagyok ezzel is. Úgy kell vezetni, hogy ne legyen mit kivinni a házból, ne legyünk támadhatók.

- Ez így van, de ön már megfürdött abban, hogy mit jelent, ha valakiről hamis információkat közvetítenek. Egyébként ez az ügy, a tv2 lejárató kampánya mekkora nyomot hagyott önben?

- Nyomot hagyott, ha az ellenkezőjét állítanám, senki nem hinné el. Ez egy olyan galád dolog volt, hogy akarva akaratlanul, de egy életen át el fog kísérni. Ezt egy olyan rendszer produkálta ellenem, amely ezzel bizonyította, hogy számára semmi nem drága annak érdekében, hogy a hatalmát megtartsa.

- Túl van, gondolom, az első lépéseken az önkormányzatban. Érzékel-e csontvázakat?

- Még nem. De át fogom világíttatni a szervezetet, mégpedig minden szempontból. Jogilag, gazdaságilag, pénzügyi szempontok alapján tabula rasa lesz. Ezt nem is rejtettem véka alá, világosan elmondtam, hogy meg fogom tenni.

- Amúgy túl van már az első döntésen?

- Egyelőre csak apróbb dolgokban igen, fogalmazhatók úgy, hogy a hétköznapok ügyeiben haladtunk már előre, de a jelentősebb témák csak ezután következnek.

- Mi az, amit sürgősen meg akar oldani?

- Természetesen az egészségügyi ellátással kapcsolatos feladatok, és nem azért, mert orvosként, volt kórházigazgatóként elfogult vagyok. Nem: ott, ahol jövő év február-márciusra adnak egy ultrahang vizsgálatra előjegyzést, vagy egyáltalán mikor hívhatják a rendelőintézetet, azért, hogy időpontot kaphassanak, akkor az érthetővé teszi, hogy miért ezt a területet tekintem elsődlegesnek.

- Visszafordítható-e annak a szuperkórháznak a kivitelezése, amelyről korábban egyértelműen kijelentette: felesleges, hihetetlenül sok pénzbe kerül, amelynek egy részét feltehetően el is lopnák…

- Még nem tudom, de napirenden van a megoldás keresése. Itt még egy kapavágás nem történt, csak megvásároltak egy területet, a kórházra, ha jól tudom még nem készültek tervek, a pályázat kiírása is csak nemrég került nyilvánosságra.

- Ha az alaposabb vizsgálat visszaigazolja a feltételezéseket, azaz a kórház megépítése felesleges, ráadásul a pénzek átjátszását is lehetővé teszi, akkor le tudja állítani a beruházást?

- Ha van erre reális lehetőség, akkor természetesen megteszem. Továbbra is állítom, hogy ennek a szuperkórháznak megteremtettük az alapjait a Szent Imre Kórházban, vagyis azt kell továbbfejleszteni. A Szent Imre akkor el fogja tudni látni a régió, de még szélesebb kör egyészségügyi kiszolgálását.

- A mai tudása szerint erre lesz majd lehetősége?

- Ma nincs.

- De azt el tudja képzelni, hogy a főpolgármesterrel karöltve le tud ülni tárgyalni a kormánnyal?

- Természetesen. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy olyan helyen jöjjön létre ez a kórház, ahol minden feltétel biztosított, és jóval kevesebbe is kerül. Az a terület, ahova a kormányzat szeretné a kórházat építeni több szempontból is alkalmatlan: távol van a tömegközlekedési eszközöktől, a közművek hiányoznak, és ezek a hiátusok jelentősen megnövelik a beruházás költségeit. Ráadásul a terület maga egy régi tőzegmocsár, tehát laza az altalaja, ami szintén a növeli a költségeket.