Lázár János visszatér a nagypolitikába?

HírKlikk 2020. október 24. 11:08 2020. okt. 24. 11:08

„Lázár Jánosra szüksége van a Fidesznek! – mondta Gulyás Gergely egy tegnap esti pódiumbeszélgetésen. A kancelláriaminiszter úgy látja, hogy ha Lázár a mostaninál több feladatot vállal, az „gazdagítja a Fidesz közösségét!” Mindez azonban nem azt jelenti, hogy ha a Fidesz adja a következő kormányt, akkor abban Lázárnak helyen van. Ugyanakkor szakértői konszenzus szerint, ha Orbán rákényszerül, akár a kormányfői posztot is átadja Lázárnak.

A Polgári Mulatóban tartotta pódiumbeszélgetést Gulyás Gergely, és az atv.hu beszámolója szerint a jelenlévők azt firtatták – miután Lázár János több interjút is adott az utóbbi időben –, hogy kaphat-e az egykori kancelláriaminiszter szerepet a nagypolitikába.  

Emlékezetes, hogy Lázár azzal is felhívta önmagára a figyelmet, hogy nevéhez kötődik Winston Churchill legújabb, magyar nyelven a közelmúltban megjelent, pénzügyeire fókuszáló életrajzának kiadása. A könyv megjelenésekor azt mondta, hogy vannak még politikai elképzelései és mondanivalója. Viszont ma már az a mottója, hogy „többet ésszel, mint erővel” 

Egy másik nyilatkozatában viszont Lázár János azt mondta, hogy  „meghatározó fideszes politikusok is elhitték, hogy én Simicskával és Spéderrel szövetkezve a párt átvételére készülök. Reggeltől estig ezt duruzsolták Orbán Viktor fülébe. A magyar közéletben sajnos erős hagyományai vannak a folyosói politizálásnak, amelyben az ember munkáját és teljesítményét felül tudja írni az alaptalan, rosszindulatú pletyka. Ennek a jelentőségét alábecsültem”. A volt kancelláriaminiszter egyedül Orbán Viktort nevezte karizmatikusnak, a Fidesz erejének és úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnökön kívül csak „negyedvonalbeli szereplők” vannak ott. 

Gulyás Gergely tegnap este a Lázár János esetleges visszatérését firtató kérdésekre azt mondta, hogy korábban Lázár János döntött úgy, hogy miután nyolc évig a frontvonalban harcolt, és hat évig vezette a Miniszterelnökséget, nem kíván kormánytisztséget vállalni, „ezért mondhatnám, az, hogy milyen tisztséget vállal, az tőle függ”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is hozzátette, Lázár Jánosnak kétségkívül most is sok feladata van, a tenisz szövetség elnöki posztját, a Mezőhegyesi Ménesbirtokot és a dohányzás ellenes feladatokat említette. „Ha ennél is többet vállal, nyilván azzal gazdagítja a Fidesz közösségét” – mondta. 

A műsorvezetők közbevetésére, hogy Lázár János azért a mostani interjúiban más feladatokról is beszélt, Gulyás Gergely ezeket összességében úgy értékelte: amit Lázár János elmondott, azt valóban lehet úgy értelmezni, hogy ő a kormányzati munkához képest kevésbé intenzív év után most „arra is készen áll, hogy nagyobb feladatot vállaljon”. Gulyás szerint „az soha nem volt kérdés, hogy Lázár Jánosra szüksége van a Fidesznek”. Ha a következő választás után Orbán Viktor alakíthat kormány, akkor majd eldönti, hogy milyen feladatot ad Lázár Jánosnak. Arról az elemzői felvetésről nem volt szó, hogy a következő választáson nem Orbán Viktor, hanem Lázár János lehetne a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. 

Forrás: atv.hu