Lázár már olcsósít, nincs pénz a legdrágább autópályára

HírKlikk 2024. május 27. 19:45 2024. máj. 27. 19:45

Meglepő kijelentést tett Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki csütörtökön Nagykanizsán kampányolt. A tárcavezető – Balogh László polgármester társaságában – a térség és Zala vármegye infrastrukturális fejlesztéseiről azt mondta, azt szeretné, ha a zalaegerszegiek megértenék, hogy a leggyorsabb, legolcsóbb és legjobb út Zalaegerszegről Budapestre Nagykanizsán át vezet.

Lázár János ezt tartja elsőként megvalósíthatónak – idézi a Világgazdaság. A lap szerint a miniszter félreérthetetlenül arra utalt, hogy ez a 74-es út négysávosítását, és nem a 76-ost jelenti. Az utóbbit akkor fogják megvalósítani, „ha még több pénzünk lesz”.

A kormányban két nagy projekten dolgoznak most, az egyik a déli elkerülő tervezése, amelyet ő maga indított el, és a beruházásért személyes garanciát is vállal, a másik pedig Zalaegerszeg bekötése a gyorsforgalmi hálózatba.

A miniszter fél évvel ezelőtt, tavaly decemberben a Zala vármegyei Fenékpusztán jelentette be az M76-os beruházást.

Ez azt jelenti, hogy a zalaegerszegieknek, ha Budapestre jönnek, 48-50 kilométeres kerülőt kell tenniük Nagykanizsa érintésével. A 44 kilométer hosszúságú, a miniszter szerint is minden idők legdrágább közlekedési beruházásának nevezett fejlesztés 400 milliárd forintjukba kerülne a magyar adófizetőknek.

Bár egyelőre nincs olyan kormányhatározat, amely zöld utat adott volna a projektnek, de ha valóban a korábbi felhívásban szereplő műszaki tartalommal indítják újra a folyamatot, az M76-os lenne az eddigi legdrágább gyorsforgalmi Magyarországon, a 9,2 milliárd forintos fajlagos költség még az M6-os autópályán is túltenne. Ez utóbbi 4,5 milliárd forintba került kilométerenként.

 

Forrás: Világgazdaság


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom