Lázár zagyvaléknak nevezte Orbán tusványosi beszédének részletét

HírKlikk 2024. augusztus 25. 09:30 2024. aug. 25. 09:30

Keményeket válaszolt Lázár János a Tranzit fesztiválon a Pesti Srácok munkatársának kérdéseire. Kroó Zita arról érdeklődött, hogy Lázár vajon latte avokádó vagy birspálinka, amennyiben a latte avokádó a fővárosiakat és a fiatalokat szimbolizálja, a birspálinka meg a vidéki idősebb korosztályt? Lázár erre csak annyit mondott, hogy ő jövőre lesz 50, és amikor Orbán Viktor a tusványosi fesztiválon a latte avokádóról beszélt, nem is értette.

„Amikor először hallottam a miniszterelnök beszédét, azt hitem, félrebeszél a melegben, nem gondoltam, hogy ez a két zagyvalék összejön egymással.”

Annyi azért kiderült, hogy otthon van 220 birsalmafája. A miniszter szerint nyilvánvaló, hogy hosszú ideje van egy vidék-urbánus ellentét, a két területen eltér az emberek értékrendje, gondolkodásmódja, ő maga néha úgy érzi, mintha két országban élne egyszerre. Székesfehérvár fideszes – de a Fidesszel néha kritikus – vezetőjét, Cser-Palkovics Andrást latte avokádó polgármesternek nevezné, a kisebb falvak vidéki polgármestereit pedig birspálinkásnak – írja a Telex.

Miközben Lázár hangsúlyozta, hogy az önkormányzati és EP-választás eredményeivel kapcsolatban nekik nincs szégyenkeznivalójuk, szerinte rá kell feküdni arra, hogy visszaszerezzék a városi középosztály bizalmát is, már ha az elveszett. „A Fidesznek fel kell szívnia magát, enerváltságnak nincs oka és helye” – mondta. A miniszter szerint meg kell szokni a gondolatot, hogy Európában a nagyvárosok, a fővárosok sokkal nyitottabb, liberálisabb gondolkodásúak, nem feltétlenül szavaznak úgy, mint az ország nagy része. „Egy nemzeti elkötelezettségű, patrióta közösségnek mindig nehezebb pálya jut Budapesten” – summázta a helyzetet. Szentkirályi Alexandra visszaléptetését nagy áldozatnak nevezte, s mint mondta: nem is értett vele egyet.

Egy „kiváló és felkészült jelölt volt”. A visszaléptetéssel Lázár szerint az LMP rá is ment, ahogy elmondta: „lényegében kampó”. 

Vitézyről szólva kijelentette: „mindent készen kapott lehetőségképpen – majdnem közlekedési miniszter lett, tálcán fel volt kínálva neki Budapest.” Hozzátette: az „ilyen ember” kritikáját nem veszi komolyan. Inkább azokét az utasokét, akik anyázós levelet írnak neki.

Magyar Péterről szólva, Lázár szerint a 2026-os választási győzelemhez az is fontos lesz, hogy ezt a jelenséget megértsék. „Akik azt mondják, ezt szőnyeg alá lehet söpörni, mert ez pillanatnyi hangulat, azok nagyot tévednek. Azt az ellenfelet nem lehet alábecsülni, aki három hónap alatt 30 százalékos pártot épített fel, azt meg kell érteni” – mondta. Lehetetlennek nevezte, hogy a Fidesz elveszítse az utcát és a köztereket, és ezeket egy ellenzéki politikus uralja. Ki kell tudni, és ki kell merni állni. Lázár azt rosszallta a mostani kampányban, hogy a Fidesz sokszor zárt ajtók mögött kampányolt, nem engedtek be bárkit, csak regisztrációval. „A mieink sem kockáztatták meg a vitát. Ki kell állni, fel kell venni a kesztyűt. Nem szabad lemondani az emberek meggyőzéséről, és vállalni kell a vitát”. Úgy látja: ha nincs Novák Katalin-ügy, nincs kegyelmi botrány, akkor Magyar Péter sem lenne. „Ez olyan helyzet, ami máig nincs jól feldolgozva. Nincs elvarrva a szál, ez becsületbeli ügy, a becsületünkön folt esett.” Lázár kritikus véleményt mondott a Fidesz generációváltásáról. „Az nem a legjobban sikerült, ahogy Magyar Péter, Novák Katalin és Varga Judit sokasága mutatja. Nem jó, ha nagyon fiatalon túl nagy felelősséget kap valaki, tapasztalat nélkül. Most, azt hiszem, eléggé megégettük az ujjunkat ebben a kérdésben.” A miniszter szerint a jövőben már csak érdemalapon lehet majd a Fideszben előrehaladni, lépcsőről lépcsőre, step by step, nem pedig a kapcsolatokon keresztül. Mészáros Lőrincről elmondta, „Nem az a baj, hogy van, hanem az, hogy kevés van belőle.”

Lázár szerint egyébként Magyarországon sok ember nagyon sok pénzt keresett a kormány gazdaságpolitikájával, minden megyében lát négy-öt erős vállalkozót, erre pedig „abszolút büszkének kell lenni”. Ugyanakkor 
szerinte az is elengedhetetlen lesz egy 2026-os Fidesz-győzelemhez, hogy „a NER győztesei visszafáradjanak a kasszához, és a közteherviselésből jobban kivegyék a részüket, mint eddig tették. És nem csak sportot és futballt kell támogatni, az nem lesz ide elég”. Mint mondta: az újgazdag vállalkozói rétegnek áldoznia kell iskolára, óvodára, kollégiumra, ezt pedig meg kell nekik tanítani a következő években.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom