Le Pen nem hajlandó közösködni a német szélsőjobbal

HírKlikk 2024. május 22. 19:40 2024. máj. 22. 19:40

Igencsak afelé mutatnak a dolgok, hogy az európai választás után felbomlik a szélsőséges ID-frakció. Le Pen pártja ugyanis közölte, hogy a jövőben nem hajlandók közösködni az AfD-vel. A „casus belli” az volt, hogy a szélsőséges német tömörülés listavezetője, Maximilian Krah azt fejtegette a La Repubblica című olasz lapban: nem gondolja, hogy az egykori SS tagjai közül mindenkit automatikusan bűnösnek lehet tekinteni.

Ezután Le Pen kampányigazgatója bejelentette, hogy a választás után nem hajlandók egy pártcsaládban lenni eddigi német szövetségesükkel, hiszen annak fő figurája rehabilitálni igyekszik a nácik elitalakulatát – írja a Liberation.

Az RN már korábban is fenntartásait hangoztatta az AfD-vel kapcsolatban, de a legújabb botrány arról győzte meg, hogy azt kerülnie kell, mint a pestist. Szóvivője kijelentette: nem lehet megkérdőjelezni, bagatellizálni, vagy akár csak minimalizálni mindazt, ami az emberiség történetének példátlan barbársága során történt.

Továbbá: a francia párt nem felelős azért, amit a partnerei csinálnak, de képviselői a jövőben nem lesznek egy pártcsaládban az AfD-vel. Mellesleg a hétfőn kezdődött frankfurti puccsperben a vádlottak padján ül a német szélsőségesek egyik korábbi törvényhozója is. A pártelnököt nem egészen két hete 13 ezer eurós pénzbírsággal sújtották, mert egy náci jelszót használt.

De Le Pen már korábban is többször kifogásolta szövetségese politikáját. A hét végén pedig, a szélsőjobbos spanyol Vox madridi rendezvényén úgy foglalt állást, hogy a német párt vezetés nélkül sodródik. Ez gond, ezért végig kell gondolni a további együttműködést. Ily módon viszont kérdéses, milyen frakció alakul június 9. után. Az oroszbarát AfD-t aligha fogadja be a Meloni-féle ECR.

Ahhoz azonban, hogy új csoport jöhessen létre, hét országból legalább 25 képviselő kell. De veszélyes lehet a helyzet Le Penék számára is, mert az AfD nélkül már csupán nyolc tagállam pártjait tömöríti az ID. A franciák ezzel együtt bizakodnak, hogy a portugál és holland szélsőségesek bejutnak és így kisegítik őket. Megéri a szakítást, hogy a párt megszabaduljon eddigi hírnevétől.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom