Lefelé tartó spirálba kerülhetett az amerikai demokrácia

HírKlikk 2021. január 7. 20:30 2021. jan. 7. 20:30

Trumpot azonnal el kell távolítani hivatalából – ez az alaphangja a Capitoliumnál lezajlott eseményekkel kapcsolatos amerikai kommentároknak, amelyek közül több megállapította: Donald Trump hazaárulást követett el. A The Washington Post szerint Trump romboló kormányzása idején számtalan törvényt és normát sértett meg. Távozóban ehhez egyszerűen hozzátett még egyet: hazaárulást követett el.

A képviselőházat 2018-ban, az elnökséget 2020 novemberében, a szenátust kedden veszítette el, majd szerdán, amikor már nem volt semmi veszíteni valója, erőszakos csőcseléket hívott fel a Capitolium megtámadására, így próbálva kényszeríteni a törvényhozókat, hogy ne fogadják el a választások eredményét, hagyják figyelmen kívül a nép akaratát, és helyezzék őt vissza elnöki tisztségébe. Trump halálos áldozatokat is követelő támadást szított az amerikai képviselőház ellen, megakadályozandó, hogy a megválasztott elnök elfoglalja hivatalát. 

Az árulás szót nem könnyen veszi a szájára senki, de ezek a tettek megfelelnek a tankönyvekben foglalt definíciójának. „Nem kérünk ebből többet. Ha nem harcoltok keményen, nem lesz többet országotok” –- mondta híveinek Trump délben, a Fehér Ház előtt,  golyóálló üveg mögül – emlékeztet a lap. Idézte az elnök és Rudolf Giuliani több hasonló, erőszakra hívó kijelentését, s azt, hogy az ifjabb Donald Trump megfenyegette azokat a képviselőket, akik nem utasítják el a választási eredményt, hogy „eljövünk értetek”. 

Trump felszólította a tömeget, hogy menjen a Capitoliumhoz, és harcoljon. „Ott leszek veletek” – mondta, majd ezzel visszavonult a Fehér Ház biztonságába. 

A Washington Post részletes beszámolót közöl az épületben történtekről, a többi között arról, hogy a behatolók szelfiket készítettek emlékbe, és kiírták a falra, hogy „A sajtót meg kell ölni!” 

A képviselőket a vapitoliumi (kongresszusi) rendőrség juttatta biztonságba, ők barikádozták el az ajtókat, és fogtak fegyvert, hogy megvédjék a bent rekedt képviselőket. 

És Trump még így is csak három óra múlva szólalt meg: egy videón szólította fel a Capitoliumban rombolókat, hogy „menjenek haza”. De az erőszakot továbbra is magasztalva még akkor is azt mondta: „Ilyen dolgok történnek, amikor egy földcsuszamlásszerű, szent választási győzelmet ilyen gonoszul elvesznek a nagy hazafiaktól”. 

Trump már a választások előtt jelezte, hogy nem fog eleget tenni a hatalom békés átadásának, és kampánya 2015-ös kezdetétől fogva folyamatosan erőszakra buzdította fehér, nacionalista híveit. 

Érdekes módon, a történtek, az, hogy Trump a képviselőháznak és a szenátusnak helyet adó Capitoliumhoz küldte a híveit, sokkolták azokat az embereket, akik az elmúlt években lehetővé tették Trump kormányzását. A lap idézett több olyan képviselőt, akik órákkal korábban még azt mondták, hogy támogatják Trumpnak a választási eredmény megsemmisítésére irányuló törekvését. „Trump ostobasága végül bohózatra emlékeztető puccskísérletbe torkollt” – szögezi le a lap, emlékeztetve arra, hogy Mitchell McConnell, a szenátusi többség vezetője, sokáig Trump egyik legnagyobb híve, a behatolók betörése előtt percekkel élesen bírálta az eredmények megsemmisítésére irányuló törekvéseket. Hosszú politikai karrierjének egyik legkiválóbb beszédében leszögezte: „Szóltak a szavazók, a bíróságok és az államok. Ha ennek a választásnak az eredményét pusztán a vesztes fél állításai alapján megsemmisítjük, a demokráciánk halálos spirálba kerül”. 

A Washington Post szerint az sem kizárt, hogy a spirál már be is indult. „A legtöbb amerikai el sem tudta képzelni, hogy ilyen, a banánköztársaságokra emlékeztető erőszakot mutató képeket lát valamikor az amerikai demokrácia centrumából. Ám a szerdai zűrzavar és erőszak egy olyan elnökség előre látható záróakkordja, amely már eddig is messze túl sokat hozott mindebből. A republikánusoknak most el kell dönteniük, hogy újra a kis kormányzás, az egyéni szabadságjogok és a nemzeti erő pártja lesznek-e, vagy Trump, az erőszak, a rasszizmus és a tekintélyelvűség képviselői akarnak-e lenni. Kis d-vel írt demokraták, vagy fasiszták? A rettenetes szerdai jelenetek után választaniuk kell” – írta a The Washington Post.

 
Forrás: Hírklikk