Legyőzhető a kormánymédia – Szabó Tímea pert nyert a nácibeszéddel szemben

Harkai Péter 2020. október 30. 17:40 2020. okt. 30. 17:40

A Magyar Nemzet még tavasszal álnéven megíratott cikkében a Párbeszéd társelnökét, nem mellesleg kétgyermekes anyukát „a háttérhatalom biológiai fegyvere”-ként határozta meg. A nyomozás példás gyorsasággal megállapította a szerző kilétét és első fokon elismerték a politikus igazát.

Szabó Tímea pénteki posztjában ismertette a közvéleménnyel, hogy „pár napja megírtam, hogy pert nyertem a Magyar Nemzettel szemben az emberi méltóságot durván sértő cikk miatt. A személyiségi jogi perrel párhuzamosan, feljelentést is tettem az ügyben, és úgy tűnik, a rendőrség megtalálta a kormánypropaganda lapjaiba Zummer Fülöp álnéven írogató ’bátor’ ’újságírót’: valódi neve Szikszai Péter.”

A még áprilisban elkövetett „A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” címen jegyzett szövegben többek között az olvasható, hogy: „Szabó Tímeát egy titkos szigeten lévő, illegális laboratóriumban hozták létre egy kullancs és Lendvai Ildikó DNS-éből. Egy ideig hőálló, steril üvegedényben tartották, aztán az MSZP behurcolta a magyar országgyűlésbe. Szabó Tímea először csak megbújt a parlamenti fakazetták, parketták rései között, aztán lassan bekúszott az ülésterembe. Amikor eljött a rajzás időszaka, Szabó Tímea szót kért, és szerte-széjjel fröcskölte a baktériumait. Egyes kutatók szerint, a Szabó Tímea nevű organizmus nem azért van a magyar parlamentben, hogy a választókat képviselje, ő csak mérgezni akar. Szabó egy nem létező párt tagja, de egy nagyon is létező háttérhatalom biológiai fegyvere.”

Az immár bűncselekmény komoly felzúdulást keltett a közvéleményben, neves publicisták álltak a megtámadott képviselő mellé, „a kedves olvasó – a huszadik század történetével foglalkozó néhány értelmiségi kivételével – nyilván nem találkozott még náci (nem neonáci, nem posztfasiszta, hanem rendesen, igazán náci) szöveggel. Ez az” – írta többek között Tamás Gáspár Miklós a történtekkel kapcsolatban.

Szabó Tímea a történtek miatt bírósághoz fordult és hetekkel ezelőtt megkapta a kettős per eredményét, amiről mai posztjában részletesen beszámolt. A részletekről és a meglepően gyors és reményteli győzelemről a politikus érdeklődésünkre elmondta, hogy van esély a NER-média legyőzésére és a rendőrség példás hatékonysággal képes az igazság oldalára állni, bár eddigi politikai pályafutása alatt még nem találkozott ilyen aljas támadással.

Mint elmondta, az esettel kapcsolatban két külön eljárásról is szó van: elsőként egy személyiségi jogi pert indított a Magyar Nemzettel szemben a cikk megjelenését követően, amit első fokon meg is nyert. Az ítéletben a bírónő megítélt továbbá 1,3 millió forint kártérítést, illetve kötelezte az orgánumot mind print, mind online felületén, hogy 24 órán keresztül, jól látható módon közöljék – megsértették a politikus személyiségi jogait. A bírói indoklás szerint, mindez olyan fokú becsületsértés, aminek nincs helye a médiatörténetben. Ezzel párhuzamosan született egy büntetőfeljelentés is a rendőrségen, amit ismeretlen tettes ellen tett a politikus a cikk kapcsán – becsületsértés indoklásával. Ez utóbbiról számolt be ma, hogy példás gyorsasággal járt el a rendőrség és a cikk szerzőjeként feltüntetett Zummer Fülöp álnév alatt a kormánymédia ismert szerzőjét, Szikszai Pétert azonosították. A hónap végén megtartandó büntetőjogi tárgyaláson ráadásul már a saját nevén és identitásával kell a bíróság előtti szembesítésen megállnia a lábán a politikus előtt.  

Szabó Tímea a Hírklikknek elmondta, hogy a laptól azóta sem érkezett a részére semmilyen bocsánatkérés, annak ellenére sem, hogy eddig nem történt fellebbezés az ítélettel szemben.

Az mindenesetre reményteli – tette hozzá –, hogy egy olyan ítélet született, amit követően mélyen el kellene gondolkoznia a kormánynak, hogy ebbe a náci irányba akarja-e elterelni a közbeszédet, amit egyszer már megtapasztalhatott Magyarország a ’30-as években és ismert, hogy hova vezetett: „Én azt gondolom, hogy most életveszélyes terepre tévedt a kormány”.   

A Párbeszéd társelnöke szerint, a hazai gyakorlatban talán egyedülálló módon az is szerepelt az ítéletben, hogy a cikket el kell távolítani – az iromány a mai napig olvasható a Magyar Nemzet nevű online-termék felületén.