Lehet, a halál vár Navalnijra

HírKlikk 2021. január 27. 04:30 2021. jan. 27. 04:30

A The Financial Times fő külpolitikai elemzője szerint Navalnij olyan fenyegetést jelent, amivel uralma két évtizede alatt az orosz elnök még soha nem kényszerült szembenézni. Egyben kirajzolódik, hogy mennyire törékeny a rendszer. Az ellenzéki politikus példátlan bátorsága, elszántsága és leleplező munkássága felvillanyozta a Putyin-ellenes tábort. Pedig lehet, hogy a halál vár rá azért, amit csinált. 

Sokat látott megfigyelők szerint egyre keményebb az erőszak a tiltakozókkal szemben, ám azok nem hagyják magukat. Viszont nagy hatást gyakorolt a nyilvánvalóan az államfő számára a Fekete-tengernél épült palotáról szóló film. Az épület olyan, hogy annak láttán Trump elsápadhat az irigységtől a maga Mar-a-Largójával. 

Az orosz elnyomó apparátus azonban változatlanul igen erős. Nemigen kétséges, hogy Navalnijt évekre börtönbe zárják, és ott bőven meg is halhat. Ezzel együtt további és még nagyobb demonstrációkra lehet számítani. Putyin abban bízik, hogy a letartóztatások, a verések és gyilkosságok majd jobb belátásra bírják a másik oldalt. Persze az már más kérdés, hogy ez miként hat a politikusi arculatára, amit gondosan építettek fel az egyszerű emberek bajnokaként. 

Az egész világon – és főként Kínában – árgus szemekkel figyelik a történéseket. Putyin és Hszi a reakció tengelyét alkotja a demokrácia ellen az egész világon. És a hongkongi, illetve belarusz zavargások túl közel vannak a két országhoz, ezért igencsak fenyegetőek. Joe Biden ugyanakkor fontosnak tartja a jogállamot és az emberi jogokat, így máris kiállt Navalnijért. A Kreml persze nem hallgat rá, és a tiltakozás csak feldühíti. Mozgásba lendül az elnyomó gépezet, de a szilárd külső mögött megint csak az látszik, hogy repedezik a rendszer – írja a The Financial Times csak előfizetők számára olvasható cikkében.