Lehet-e hinni Donald Trumpnak?

Puzsér Róbert 2020. január 10. 09:07 2020. jan. 10. 09:07

Donald Trump azzal érvel a Kászim Szulejmáni elleni merénylet mellett, hogy az akcióval amerikai életeket mentett meg. Irán ugyanis gyilkosságokat akart elkövetni, amit titkosszolgálati bizonyítékok igazolnak.

Nem is lenne nehéz hitelt adni az elnök szavának, ha nem hazudozna és uszítana évek óta, s ha nem épp amiatt zajlana ellene eljárás, mert visszaélt a hivatalával. Bárcsak Donald Trump szavahihető volna, hisz' kifejezetten aggasztó, amint Irán az általa finanszírozott terrorszervezetek révén, évtizedek óta növeli befolyását a Közel-Keleten.

Csakhogy hihet-e a világ Donald Trumpnak? Hihet-e a világ a Republikánus Párt bármelyik elnökének azután, hogy George W. Bush iraki tömegpusztító fegyvereket meg Szaddám Huszein és Oszáma bin Láden kapcsolatát bizonyító titkosszolgálati információkról hazudozott, a Dick Cheney nevű kalandor gazember pedig az alelnöki székből a fél nyugati civilizációt belerángatta egy költséges, véres és értelmetlen háborúba? Hihet-e a világ bármelyik amerikai elnöknek úgy, hogy a mai napig nem álltak a háborús bűnös neokon héják, meg a mögöttük álló üzleti körök törvényszék elé? Én úgy gondolom, hogy nem nem lehet hinni Donald Trumpnak. És a világ már nem is hisz neki: George W. Bush és Dick Cheney eljátszották Amerika becsületét – nem először, de talán utoljára.

Az iraki háború felelősei szabadok és dúsgazdagok, miközben százezrek vére szárad a kezükön. Végre bíróság elé kellene állítani őket. Amíg ez nem történik meg, azt sem lehet elhinni, amit egy republikánus elnök kérdez. Ha nincs következménye egy leleplezett hazugságnak, amelyet egy politikus választási kampányban vagy háborús helyzetben tett, akkor nincs értelme demokráciásat játszani – akkor ez a kísérlet megbukott, és jöjjenek a fáraók! Oroszországot és Törökországot elnézve, már jönnek is.