Lehet, hogy Orbán megint hazardírozik, de a pénzt azért bezsebeli

HírKlikk 2023. december 13. 19:50 2023. dec. 13. 19:50

Az EU Bizottsága térdre esik Orbán előtt, mert így akarja megnyerni Ukrajna támogatásának, ezért szándékozik felszabadítani a befagyasztott összegek egy részét. Összesen tízmilliárdról van szó, ám sokan úgy érzik: ezt már ismerik. Közeleg az év vége, és az állam-, illetve kormányfők fórumán a magyar kormányfő megint összecsap a többiekkel, most éppen abban, hogy a szervezet anyagilag a víz fölött akarja tartani Kijevet.

Emellett az Ukrajnával kapcsolatos egész politika felülvizsgálatát követeli. Ha sikerül ezt elérnie, az hatalmas geopolitikai kudarc lenne az EU számára – írja a Neue Zürcher Zeitung. Úgy hírlik, hogy az engedményt Macron és Scholz szorgalmazta, mivel cserébe együttműködést várnak magyar kollégájuktól a csütörtökön kezdődő csúcson Brüsszelben. Ám nincs semmilyen garancia rá, hogy bejön a számítás.

A konzervatív-liberális svájci lap kedden megjelent cikke idézte Moritz Körner német szabad demokrata képviselőt, aki szerint még az is elképzelhető, hogy Orbán jottányit sem enged, viszont a pénzt azért bezsebeli. Továbbá a csúcson nem kell görcsösen bizonyítani az egységet, látványosan el lehet szigetelni Magyarországot. Ugyanakkor diplomaták találgatnak, hogy Orbán megint csak hazardírozik-e, vagy ezúttal – gondosan egyeztetve üzleti partnerével, Putyinnal – tényleg alapvető fenntartásai vannak az Ukrajnával kapcsolatos egész stratégiával szemben.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom