Lehetséges, hogy ezek az utolsó filmkockák Gorbacsovról

HírKlikk 2021. február 24. 18:40 2021. feb. 24. 18:40

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke március 2-i 90. születésnapjáról máris széles közben emlékezik meg a német sajtó. A Focus című hetilap honlapján a ZDF német közszolgálati műsorszóró szeretetteli Gorbacsov-portréjával kapcsolatban írt a politikusról.

Gorbacsov a világtörténelem egyik legfontosabb alakja. Ő nyitotta meg hazájában az utat a véleménynyilvánítási- és vallásszabadsághoz, és ő véget vetett az egypártrendszernek. Az Egyesült Államokhoz való közeledéssel jelentős mértékben elősegítette a hidegháború lezárását, és lehetővé tette Németország egyesülését, valamint a közép- és kelet-európai politikai átalakulást – áll a Focus.de anyagában. 

Bármennyire is tisztelik azonban külföldön a szegény paraszti családban felnőtt Gorbacsovot, a hazájában igen kritikusan értékelik a tevékenységét. Úgy látják, hogy lerombolta a Szovjetuniót. Gorbacsov ma néhány barát körében, igen visszavonultan él. 

Oroszországban ma másképp mennek a dolgok, mint ahogyan azt Gorbacsov egykor elképzelte. A portréfilm rendezője, Vitalij Manszkij szerint Oroszország egyre kevésbé szabad, és egyre inkább eltávolodik attól az úttól, amelyet Gorbacsov javasolt – Oroszország elutasította a történelmi esélyt, amit Mihail Gorbacsov kínált. 

Amikor Gorbacsov 1985-ben hatalomra került, Oroszország erősen fel volt fegyverkezve, és a csőd szélén állt. Az új pártfőtitkár Washingtonnal közösen két év elteltével véget vetett a fegyverkezési versenynek, és megindította az európai közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek megsemmisítését. A műsorban erről azt mondta, „Ezekből elég volt ahhoz, hogy – a fenébe is – az egész világot megsemmisítsék”. 

Ám Gorbacsov megbukott. A hatalomtól való megfosztása 1991 augusztusában kezdődött egy puccskísérlettel. Ő ekkor a Krímben volt. Karácsonykor le kellett mondania a már nem létező Szovjetunió elnöki tisztségéről.  

Sok szakértő úgy véli, hogy bukásának oka főleg a rossz gazdasági helyzet volt, és nem voltak mellette jó gazdasági tanácsadók. „Mindvégig harcoltam, de túl sok minden történt egyszerre” – mondta erről most. „Sokan úgy hiszik, hogy én romboltam le a szocializmust. De ez nem így van. Lenin az istenük. És minél idősebb az ember, annál inkább vágyik a szocializmusra”.  A filmben, amely a lap szerint alighanem az utolsó tévéképeket mutatja Mihail Gorbacsovról, a politikus érzelemvilágáról is beszélt, mindenekelőtt felesége, az 1999-ben leukémiában elhunyt Raisza iránti szerelméről.

Forrás: Hírklikk