Lejáróban a sosem használt lélegeztőgépek jótállása

Zutyu 2021. május 2. 07:05 2021. máj. 2. 07:05

12 hónapos garanciát vállaltak a 16 ezer lélegeztetőgépre, ami vagy már lejárt, vagy hamarosan le fog járni. Adatigénylésben kérdeztük a külügyet, tesznek-e azért, hogy a sosem használt eszközök jótállását meghosszabbítsák.

A koronavírus első hullámában 16 ezer lélegeztetőgépet szerzett be a magyar állam a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében. A hatalmas mennyiségű készülékért összesen 300 milliárd forintot fizettek ki a cégeknek, amik sokszor közvetítők voltak, de ahogy arról a Hírklikk adatigénylése nyomán  nyilvánosságra hozott szerződésekből kiderült, az állami tulajdonú Sinopharm-tól is vett lélegzetőgépeket a kabinet. A Hírklikk most újra átnyálazta a kontraktusokat, amelyekből az derül ki, hogy a szállítók mindössze egy éves garanciát vállaltak a méregdrága készülékekre.

Ez azt jelenti, hogy ha ezután bármikor is meghibásodik egy berendezés, azt a magyar állam immár csak pénzért javíttathatja meg. Ráadásul olyan is szerepel az egyik szerződésben, hogy mivel a megvásárolt lélegeztetőgép típus gyártójának nincs európai képviselete, így a 12 hónapos garanciális idő alatt, ha meghibásodott volna egy gép, arra az esetre az eladó cég akár két hónapos javítási időt is elképzelhetőnek tartott.

A kormány korábban azt állította, hogy a szükségtelen lélegeztetőgépeket majd pénzzé teszi, de az erősen túlárazott berendezések egyelőre a kutyának sem kellenek. A belügyi tárca megpróbálta eladni az uniónak, amely – más országok mellett – Magyarországon is létesített egy raktárat, ahol orvostechnikai eszközöket tárolnak. De a méregdrágán vásárolt gépek labdába se rúghattak, hiszen jóval olcsóbb készülékek vannak az EU-ban forgalomban.

Nyilván nem javít a helyzeten, hogy immár a gépek többségének garanciája is lejárt. Kérdéseket küldtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, azt tudakolva, tervezik-e a sosem használt lélegeztetőgépek jótállásának meghosszabbítását. Ha válaszolnak, arról beszámolunk majd.

A lélegeztetőgép biznisz egyik érdekes szála volt egyébként az is, hogy a sosem használt eszközök beüzemelésére milliárdokat szórt el a kormány. Több mint tízezer lélegeztetőgép üzembe helyezésére kötöttek szerződést: ezt a feladatot két magyar cég végezte el, az Endo-Plus Service Javító, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. bruttó 1,5 milliárd forintért, és a Pannon Cargo and Sped Trans Logisztikai és Szállítmányozási Kft. 17 millió euróért, vagyis nagyjából 6 milliárd forintért.