Lemaradt a Felcsút Messiről

Föld S. Péter 2021. augusztus 12. 17:15 2021. aug. 12. 17:15

Lionel Messi még egyetlen cselt sem csinált Párizsban, gólt sem rúgott, de máris elkezdte azt, amiért a Paris Saint Germain vezetői leigazolták a klubhoz: gőzerővel termeli a pénzt. Percek alatt elfogyott a 150 ezer, nevével ellátott futballmez, a klub követőinek száma pedig egy nap alatt négy millióval nőtt és most már megközelíti a negyven milliót. Lehet, Felcsútra kellett volna szerződtetni az argentin világsztárt, vagy B-tervként Orbán Viktor-os pólókkal próbálkozni, hogy a csapatnak még nagyobb legyen a bevétele.

Messi néhány napja még könnyek között búcsúzott a Barcelonától, ám a szomorúság vélhetőleg nem tart sokáig. A kényszerű klubváltással feltehetőleg mindenki jól jár. Messi gólokkal hálálja meg a francia PSG érdeklődését, valamint azzal, hogy nézők ezreit vonzza a stadionba, a katalánok pedig  megmenekülnek a pénzügyi összeomlástól. Ha minden jól megy, talán még futballt is láthat majd a közönség. Az argentin zseni ugyan túljutott már pályája zenitjén, de még mindig nagyon  jó futballista, különösen, hogy a PSG-nél olyan társai lesznek, mint Mbappé és Neymar. Ilyen társaságban az övénél kisebb kvalitásokkal is nehéz volna rosszul játszani.

Mi meg eljátszunk a gondolattal, hogy az argentin sztár akár Felcsútra is szerződhetett volna. Pénz biztosan került volna rá, mert Orbán Viktor kormányának csak a Velencei tó megmentéséhez sok a negyven milliárd forint, minden másra jut elegendő. Például arra, hogy Szijjártó külügyminiszter egy helyett három repülőgépet használjon mongóliai jótékonysági utazása során. (A külügyminiszter harminc lélegeztetőgépet vitt ajándékba Mongóliának, ehhez kellett három gépet igénybe venni.)

Messi leigazolásánál egy fokkal életszerűbb, bár üzletileg kevesebb hasznot hozó vállalkozás lett volna, ha Orbán Viktor nevével fémjelzett mezeket árulnak Felcsúton. Stadion már van a nem egészen 2000 lakosú faluban, csónakázó tó úgyszintén, már tényleg csak egy nagynevű futballista hiányzik a klub kötelékéből. Orbán neve még mindig jól cseng Felcsúton – ő az alapítója és mindmáig első számú drukkere a falu csapatának, amely ugyan legutóbb hazai pályán hat gólt kapott a paksiaktól, de a tavalyi szezonban második helyen végzett a bajnokságban. 

A lehetőségek tehát végtelenek, a Velencei tavat pedig majd megmenti Áder János. Nem most, hanem majd akkor, amikor az alapítványa által felállított bizottság meghozza a tó megmentéséhez szükséges döntéseket.

Addig is, a franciák viszik, mint a cukrot a Messi-mezeket. Percek alatt 150 ezret vásároltak e nem mindennapi portékából. Ha azt vesszük, hogy a Messivel megerősített PSG Strasbourg elleni bajnokijára akár 1500 eurót is hajlandók fizetni egy belépőjegyért, kifejezetten sajnálhatjuk, hogy a NER közpénzekkel kitömött oligarchái nem dobtak össze pénzt az argentin csatár megvásárlására.