Lemondott Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke

HírKlikk 2023. július 25. 19:00 2023. júl. 25. 19:00

Elnöki tisztségének lemondásáról a képviselők is pletykákból értesültek, ugyanis hivatalos tájékoztatás nem volt. Agócs január óta betegállományban van, az elnöki feladatokat azóta Lakatos Oszkár elnökhelyettes látja el.

Lassan egy éve érték tetten Agócs Jánost vesztegetés elfogadása közben, amiért két hónapot előzetes letartóztatásban töltött. 2023. januárja óta hivatalosan betegállományban van, azóta az elnöki feladatokat Lakatos Oszkár elnökhelyettes látja el. Az Országos Roma Önkormányzat elnöki posztjáról csak júliusban mondott le Agócs – írja a RomNet közösségi oldalán.

Agócs János 2022 augusztusában 18 millió forint vesztegetési pénzt vett át a kecskeméti Csalánosi csárda parkolójában ifj. Farkas Lászlótól, az ORÖ elnökhelyettesétől. A hivatali vesztegetés elfogadása miatt eljárás alá vont roma politikus két hónappal később a bűncselekmény elkövetését elismerte, ezzel a hatóság az ügy nyomozati szakaszát befejezte, és Agócs Jánost tavaly november elején szabadlábra helyezte. Agócs azóta volt betegállományban, a közel egy év alatt egyetlen közgyűlésen sem vett részt, az elnöki feladatokat az elnökhelyettes látta el.

A bejegyzés szerint Agócs János már július 12-én írásban benyújtotta lemondását, de az ORÖ képviselői erről csak a mai napon, pletykák útján értesültek, hivatalos tájékoztatást az elnökségtől nem kaptak. Agócs elnöki tisztségével szemben, mandátumát megtartotta, így helyét a Firosznak egyelőre nincs lehetősége pótolni.

A lap értesülései szerint Agócs János büntetőügye októberben kezdődik, miután nem fogadta el az ügyészség ajánlatát: 6 év letöltendő börtönbüntetést, és 2 millió forint pénzbírságot, mellékbüntetésként pedig 6 év közügyektől való eltiltást, amennyiben Agócs az előkészítő tárgyaláson elismeri bűnösségét. A volt elnök ezt elutasította, igy a bíróság akár a maximális 8 év börtönbüntetést is kiszabhatja rá.

Az Országos Roma Önkormányzat elnöki széke egyelőre üresen áll, de jelentkező a pozícióra akad bőven, a technikai csőd beállta ellenére is.

Forrás: Facebook


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom