Lengyel Róbert: engem ócsárolhatnak, de Siófokot nem!

Kardos Ernő 2019. szeptember 3. 13:42 2019. szept. 3. 13:42

Több, mint meglepő, hogy Siófok független polgármestere, Lengyel Róbert beterjesztése alapján a Fidesz képviselői váratlanul megszavazták, hogy a város helyreigazítási- és kártérítési pert indítson két kormánypárti lap, a Ripost és a Pesti Srácok ellen. Az eset azért is figyelemre méltó, mert a kormánypárt helyi képviselői évek óta igyekeznek az ellenzék által támogatott Lengyel Róbert kezdeményezéseit akadályozni. A hivatalban lévő polgármester ma nyilatkozott a Hírklikk munkatársának.

Polgármester úr, régen lehetett ekkora sikere, hisz a Fidesz képviselők is támogatták a javaslatát, s perelik a kormánypárti lapokat. Mivel vette erre rá az ellenfeleit?

Azt hiszem, a kisebb rosszat választották. Ugyanis a közösségi oldalamon időben értesítettem a város polgárait, hogy rendkívüli testületi ülésen kívánok a perhez politikai támogatást szerezni. A két kormánypárti lap ugyanis rendkívüli módon sértő kifejezéseket használt városunkra. Ezért a siófoki emberek egyértelműen támogatták a világhálón tett kezdeményezésemet, a Fidesz képviselőinek nem volt más választásuk, megszavazták a javaslatomat.

Korábban elég nagy harc dúl a fideszes képviselők és ön között, s a javaslatait inkább elkaszálták.

Nézze, ha fél évvel ezelőtt kértem volna a támogatásukat, akkor aligha kapom meg. Sokan kételkedtek, a Facebook bejegyzésemre is elég sokan reagáltak szkeptikusan. De most, másfél hónappal az önkormányzati választások előtt politikai öngól rúgtak volna, ha a város jó hírnevét nem igyekeznek megvédeni, akár a kormányzati lapokkal szemben is. Tehát nekimennek a Pesti Srácoknak és a Ripostnak.

Ugyanakkor súlyos politikai hibát is vétettek, hiszen támogatták önt, tehát az összes ellenzéki párt által támogatott jelöltet.

Itt most választani kellett a Fidesznek, hogy hagyják-e gyalázni a várost, vagy röviddel a választási kampány rajtja után még azt is bevállalják, hogy nekimennek a hazug kormánypropagandának. Ezért is állítottam, hogy a kisebbik rosszat választották. Én pedig azt mondom, hogy bölcs döntést hoztak. Ugyanis az előterjesztéshez csatoltam a kifogásolt újságcikkeket, s nyilvánvalóvá tettem, hogy a városunkat megrágalmazták. „Fertőnek” nevezték Siófokot, ahol az emberek már a gyerekeket sem merik az utcára kiengedni. Ilyen hazug állításokkal operálni a nyár közepén, azzal várossal szemben, ahol az emberek a turizmusból élnek, úgy érzem, súlyos hiba. Ez arcátlan hitelrontás, aminek a követelményeivel számolniuk kell. Huszonötezer embert nem sérthetnek meg büntetés nélkül. Az önkormányzati döntés után már meg is bíztam az ügyben eljáró ügyvédet, innen már minden megy a maga útján.

Ön rendszeresen kap hideget-meleget a kormánypárti sajtótól, miért ez az ügy verte ki a biztosítékot?

Nézze, egy politikusnak egy szintig el kell viselnie, hogy támadják, esetleg ócsárolják. Itt azonban nem rólam, hanem a városról van szó. Persze ezekben a cikkekben engem is gyaláznak, igyekeztek a helyzetet rám „kihegyezni”. Mindez nem érdekelt volna, de miután az általam képviselt közösségnek ugrottak neki arcátlan módon, azt már nem engedhettem. Ezután sem fogom.

Gondolja, hogy akkor is támogatják majd, ha a kormányzati hatalommal szemben meg akarja akadályozni a hajózás államosítási terveit?

A jelenlegi önkormányzati testület engem még soha nem védett meg, akkor sem, ha Siófok elemi gazdasági érdekeiért küzdöttem. Most is csak a kampány miatt álltak mellém. Siófok újrázásra készülő fideszes képviselői is biztosan elbuknak, ha a város érdekei ellen szavaznak.

Tehát nem is önt, vagy a várost, hanem saját érdekeiket védik?

Így van, ebben tökéletesen biztos lehet. Az említett testületi ülésen a Fidesz vezérszónoka hosszan azt ecsetelte, hogy a legtöbb szégyent a városra én hozom. Majd megszavazták azt, hogy a szégyentelen kormánypropaganda ellen fel kell lépni. Szóval: színház az egész világ, uram!