Lengyel választások: Donald Tusk: Lengyelország győzött, a demokrácia győzött!

HírKlikk 2023. október 15. 21:15 2023. okt. 15. 21:15

A választás tétje volt, marad-e hatalmon a Jarosław Kaczyński vezette konzervatív jobboldali Jog és Igazságosság (PiS), vagy visszatér a hatalomba az Európai Tanács elnökségét is megjárt Donald Tusk. Az ellenzéki erőknek minden korábbinál nagyobb esélyük van arra, hogy megakadályozzák a PiS újabb – harmadik – ciklusát. A részvételi adatok alapján a pártoknak jól sikerült a mozgósítás.

Megjelentek az első exit pollok a lengyelországi választásokról. A részvétel 72,9 százalékos volt. Az exit poll szerint az ellenzék nyerte a lengyel választást.

Az onet.pl adatai szerint az eredmények a következők:

Jog és Igazságosság (PiS): 36,8%

Polgári Koalíció (KO): 31,6%

Harmadik Út: 13,0%

Baloldal: 8,6%

Konföderáció: 6,2%

A parlamenti választások hivatalos eredményeinek ismertetése kedden várható.

„Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik elkísértek minket. Először több százan, majd ezren voltak, és ennek a csodálatos kampánynak a fináléjában több millióan voltunk. Ez a lengyel demokrácia egyik legszebb napja. Nincs kétségem afelől, hogy ez a nap fényes napként vonul be a lengyel történelembe. Mint egy nap, amely új korszakot nyit: Lengyel Köztársaságunk újjáéledését "– mondta Donald Tusk.

Jarosław Kaczyński az exit poll után arról beszélt, nagy siker ez a PiS számára, de még kérdéses, hogy az első helyet be tudják-e váltani egy újabb kormányzati ciklusra.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom