Lesújtó jelentés az Orbán-kormányról

HírKlikk 2020. január 15. 05:53 2020. jan. 15. 05:53

Az Orbán-kormány tavaly is szorgos volt a demokrácia leépítésében a HRW éves jelentése szerint.

Bő másfél oldalon ecsetelte kedden megjelent éves jelentésében a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet, hogy Magyarország hogyan haladt tovább a jogállamiságtól egyre távolabb vezető útján 2019-ben – írja a Népszava

Amellett, hogy megemlítik a 7-es cikk szerinti uniós eljárást – ami Lengyelország és Magyarország ellen folyik –, kitérnek például a közigazgatási bíróságok azóta a kormány által elvetett tervére is. De az MTA elleni kormányzati támadás sem kerülte el a figyelmüket: a kétharmad ebben az esetben már nem habozott megmutatni, hogy nem állhat semmi az útjában.

Tovább nehezítette a menedékkérők sorsát is az Orbán-kormány: hetente már csak egy vagy két család lépheti át törvényesen a határt, hogy aztán a tranzitzónában vesztegelhessen. Az UNHCR szerint, szeptemberben a határnál 300 embert tartottak fogva, köztük 170 gyereket – jegyzi meg a HRW. A kormány pedig sokszor az élelmiszer megvonásával bírná rá őket, hogy adják fel: éheztetésre tavaly 27 alkalommal került sor, írják a Magyar Helsinki Bizottság nyomán.

A médiapluralizmus is tovább amortizálódott tavaly – folytatják –, miután szárnyat bontott a 2018 decemberében megalakult, közel 500 kormánybarát sajtóorgánumot magába olvasztó KESMA. A kormánysajtó pedig tavaly is változatlanul gyalázta a Fidesz-KDNP kritikusait.

Még mindig nem került sor az isztambuli egyezmény ratifikálására. A családon belüli és a nők elleni erőszak ellen tenni kívánó ajánlásokat ráadásul „politikai hisztériának" tartja az Orbán-kormány, miközben az áldozatok számáról még csak megbízható statisztika sem érhető el Magyarországon.

A romák helyzete is változatlanul lesújtó, derül ki a jelentésből, pedig annak összeállításakor még nem is tette meg explicit módon rasszista kijelentéseit Orbán Viktor miniszterelnök a sajtótájékoztatóján. A HRW a lakhatás, az oktatás és az egészségügyi ellátás terén is azonosított hátrányos megkülönböztetést – az EU-s kimutatásokat nézve.

Felemlegeti a jelentés továbbá, hogy a Fideszt tavaly felfüggesztette már az Európai Néppárt is.

Forrás: Népszava