Lesz-e elég gázunk télen?

HírKlikk 2018. október 11. 11:17 2018. okt. 11. 11:17

Telnek a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) létesítményei, de van még hely, a társaság épp hétfőn hirdetett újabb aukciót. Tárolói jelenleg Pusztaedericsen, Kardoskúton, Hajdúszoboszlón és Zsanán működnek, együttes kapacitásuk 4,43 milliárd köbméter, és már a hatvanegy százalékuk ki van használva.

Ebbe beleértendő az a mennyiség is, amelyet - az előző évek gyakorlatának megfelelően - a Gazprom a sajátjaként tárol Magyarországon, hogy a megugró téli kereslet idején a felhasználókat földrajzilag közelebbről szolgálhassa ki - írta a Világgazdaság nyomán a Napi.hu.

A Gazprom magyarországi gáztárolásáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is egyeztetett Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával még szeptember 17-én, az orosz társaság közleménye szerint. Ám az akkori fő hír nem ez, hanem az volt, hogy megállapodtak 4,3 milliárd köbméter orosz gáz jövő évi importjáról. Ez a mennyiség jócskán elmarad a múlt évi hétmilliárd köbmétertől, viszont a lakosság ellátására épp elég, és még marad is.

Mivel a magyar háztartások 2016-ban az egyetemes szolgáltatásban 3,45 milliárd köbméter gázt vételeztek, az egyetemes szolgáltatás pedig összesen 3,87 milliárdot.

Forrás: vg.hu/napi.hu