Lesz-e élet Orbán után?

Föld S. Péter 2020. január 5. 07:14 2020. jan. 5. 07:14

Bármennyire is igyekeznek titkolni az urak, válsághelyzet van a Fideszben. A megnyertnek mondott, ám valójában elveszített őszi önkormányzati választás után, felerődösödött az elégedetlenek hangja, s többen már a párt 2022-es vereségét vizionálják. A vidéken győztes fideszesek a Budapesten és a nagyobb várásokban vesztes társaik nyakába varrják a várható vereséget, Török Gábor politológus pedig a Népszavában arról beszélt, hogy Orbán Viktor már nem feltétlenül meghatározó tényező a következő választáson.

Felvetődik a kérdés, hogy mi lesz Orbán előbb, vagy utóbb, de biztosan bekövetkező bukása után? Túléli-e vezérét a Nemzeti Együttműködés rendszere? Másként fogalmazva: lehet-e NER Orbán nélkül? Fontos kérdések, és annak ellenére kell ezekről gondolkodni, beszélni, hogy látszólag még nem időszerű a felvetésük. A Fidesz erősnek mutatja magát és még mindig sokan vannak, akik ezt elhiszik. Sokan, de nem biztos, hogy elegen. Az erjedés megkezdődött, a rés már látszik a falon. Kapkodás van a magabiztosság, bizonytalanság, a pökhendiség mögött. Kérdés, lesz-e szakember, aki kijavítja a hibákat?

Egyelőre még ott állnak a derék urak egymás mellett, összeszorított fogakkal, behunyt szemmel. Egymás tökét markolják görcsösen. Merthogy így lett kitalálva ez a rendszer, a Nemtelen Együttműködés Rendszere. Én nem mondom el, amit rólad tudok, cserébe te is hallgatsz arról, amit rólam tudsz.

Sokat tudnak egymásról a derék urak. Túlságosan sokat ahhoz, hogy megszólaljanak. Idővel persze lesz közöttük olyan, aki elszólja magát. Esetleg, mert úgy érzi, hogy a többiek bántották, vagy rájött arra, hogy kihagyták valamiből.

De ez még odébb van, addig a titok titok marad.

Az volt az eredendő bűn, amikor a hajdan volt FIDESZ-MDF székház eladásából származó pénz Orbán papa bányájába belapátolva kezdett új életet. Az összes többi kérdés innen datálódik. Hogyan lett Polt Péter legfőbb ügyész? Miből telik Szijjártó Péternek 167 millió forintos kulipintyóra Dunakeszin? Hogy is volt anno azokkal a Gripenekkel? Kik azok, akik ki voltak/vannak tiltva az Egyesült Államokból? Ki az a Habony Árpád, aki nem szerepel a kormány fizetési listáján? Igazak-e a mendemondák Rogán Antal és a letelepedési kötvények jól jövedelmező kapcsolatáról?

Lázár tudja Rogánról, miből futja neki a bevallott jövedelméhez képest fényűző életmódra. Lázár tudja, de nem mondja. Ha mondaná, róla is kiderülne valami terhelő. Hogy miből vásárolt évekkel ezelőtt az akkor tíz éves fiának 70 milliót érő lakást Budapesten. Kósa tudja, hogy miből van Mészáros Lőrincnek a megannyi milliárdja, és kinek gyűjtögeti a pénzt látástól vakulásig. De eszébe sem jut bármit mondani, mert a Világegyetem Legtehetősebb Gázszerelője is ismeri Kósa és a csengeri örökösnő ezerháromszázmilliárd forintos édes románcának néhány érdekes részletét.

Ez egy zártkörű klub, ahol mindenkinek van a másikról egy szaftos története. Ez a belépő a klubtagsághoz. Minél mocskosabb a történet, annál gördülékenyebb a felvétel. Egyszer persze biztosan eljön az igazság pillanata. 2022-ben, ahogyan egyre többen gondolják, vagy valamivel később, mint ahogyan a józanabbak remélik.

Most még senki sem szól, összetartja őket a közös rettegés. A félelem attól, hogy egyszer kiderül az igazság. Ezért látszanak még ma is sokak szemében öröknek és megbonthatatlannak a derék urak. De egyre többen vannak, akik tudják, hogy semmi sem végtelen, csak az idő.