Lesz forradalom az egészségügyben?

Kardos Ernő 2019. december 1. 15:09 2019. dec. 1. 15:09

Nagy többséggel Kincses Gyulát választották meg a Magyar Orvosi Kamara új elnökének. Kincses a megválasztása utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az általa vezetett kamara tartózkodni fog a kormányra gyakorolt politikai nyomástól, de a betegek és az orvosi szakma érdekében felszólalnak. A politikával folytatott tárgyalásokon keményebb lesz a szakmai testület, de a reformokban együttműködőbb. Kincses partner kíván lenni egy betegbarát, hálapénz-mentes egészségügy kialakításában. A Hírklikk bemutatja Kincses Gyulát.

A kormánysajtó leginkább arra emlékszik, hogy az orvosi kamara nagy többséggel megválasztott elnöke egészségügyi államtitkára volt a Gyurcsány-kormánynak. Az viszont már keveseknek jut eszébe, hogy Kincses Gyula egészségpolitikusként, és nem pártkatonaként vállalt fontos szerepet a hazai egészségügyben. Kincses tagja volt a rendszerváltás után megalakult első országgyűlésnek. Az MDF országgyűlési képviselőjeként szerepet vállalt az Antall-kormány, illetve a Népjóléti Minisztérium rendszerváltást koordináló bizottságában, amelynek elnöke volt.

Kincses nevéhez fűződik a jelenlegi háziorvosi modell kidolgozása, és a kórházi finanszírozási rendszer bevezetésének koordinálása is.

A fül- orr- gégész szakorvos 1995 után – tehát a szocialista kormány idején – több miniszter és államtitkár kabinetjének tagja, számos reformbizottság, vagy munkacsoport elnöke. Később, a Fidesz első hatalomra jutását követően, 1998-2000 között az Orbán kabinet főtanácsadója. 2010-ben a reformügyekért felelős miniszteri biztos lett, majd az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója. 

A Gyurcsány-kormány idején a liberális párt jelöltjeként, 2007 októberétől hét hónapig az Egészségügyi Minisztérium államtitkáraként elsősorban az egészségügyi reform előkészítésén dolgozott. 2010 után az Orbán-kormány nem tartott igényt Kincses Gyula szolgálataira, ami nem csoda, hisz' az egészségügyi büdzsé folyamatos megnyirbálásán kívül, semmilyen átalakítás nem történt. Kincses ebben az időszakban több egyetem vendégelőadója, illetve tanácsadójaként dolgozott, kiemelt kutatási területe a magán-egészségügy hatásainak elemzése volt.

Viszont a 2019-es választásra készülve, újra visszatért az egészségügyi közéletbe. A legutóbbi országgyűlési választások előtt – valamennyi ellenzéki párt közreműködésével – elkészített egy olyan konszenzusos reformjavaslatot, amelyet minden hatalomra készülő párt támogatni tudott. A tervezet tartalmazta a gyógyító intézmény rendszerének teljes átalakítását, amelyet az ellenzék minimumként el tudott fogadni. Kincses a Fideszt is meghívta a tárgyalásra, ám a kormánypárt nem kívánt részt venni a munkában.

A Válaszúton címet viselő tervet kizárólag szakmai alapon állította össze Kincses Gyula. Az egyeztetéseken nyoma sem volt szekértáborok harcának. A pártok szakértői tisztában voltak azzal, hogy a magyar társadalom az egészségügy rendbetételét tekinti ma a legfontosabbnak. Az elkészült program vitájára a Fidesz, illetve az egészségügyi tárca és a társadalombiztosítás még csak megfigyelőt sem küldött.  

Pedig a politika érzi, hogy valami nincs rendben az egészségügyben. A rendszerváltás utáni 30 évben 15 reformkísérlet feneklett meg, a kormányok tucatszám fogyasztják az egészségügyi vezetőket. Gyakran felmerül, hogy a kórházakba lassan már nem gyógyulni, hanem meghalni mennek az emberek. Európában a magyarok a legkövérebbek és a legbetegebbek. Az átlagéletkor is a legrosszabbak közé tartozik, a legszegényebbek átlagban 66 évet élnek, 13.5 évvel kevesebbet, mint a gazdagabb térségekben. A legtöbb halálos áldozatot okozó szív- és érrendszeri betegség, illetve a rák gyógyítása sem megoldott. Pedig az egészségügyi rendszer átszervezése jelentős változásokat hozhatna. Mindehhez azonban pénz, és konszenzussal elfogadott koncepció szükséges.

A politika tehetetlensége miatt, már az interneten is szerveződik az orvosok fiatal generációja. Az „Újratervezés” nevű csoport – politikai akarat híján – belülről szeretné megreformálni az egészségügyet. A több száz orvost maga mögött tudó szakmai szövetség elsőként az orvosi kamara megújításával kezdené a reformot, s jelöltjükkel, Kincses Gyulával együtt szeretnék felrázni, és változtatásra buzdítani a széthúzó, hálapénztől fertőzött, kiégéstől szenvedő orvosokat.

Kincses óvatos programot hirdetett, de az őt támogató orvos-csoport a következő öt évben szeretné elérni az egészségügyi kormányzat által is indokoltnak tartott 1.5 milliós szakorvosi fizetést. Kiharcolnák a nyugdíjas korú orvosok korlátozás nélküli munkavállalásának lehetőségét is. Nyílt társadalmi vitát hirdetnének a hálapénz megszüntetése érdekében. Ezen kívül visszaszereznék a Magyar Orvosi Kamara kompetenciáját.

„Mindössze” ez lesz a feladata az elmúlt harminc évben személyes hitelt és szakmai rutint szerzett Kincses Gyulának és társainak.