Létszámleépítés és forrongó indulatok az Operaházban

HírKlikk 2024. június 29. 13:30 2024. jún. 29. 13:30

Két levelet is írt Ókovács Szilveszternek, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSz) elnöke és Rotter Oszkár, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének (MZTSz) elnöke. Ókovács Szilveszteren az elbocsátásokat kérték számon a szakszervezeti vezetők.

Szerintük a mostani felmondások valódi célja a megfélemlítés és a megtorlás, és az elbocsátott munkavállalók zöme olyan kilátástalan élethelyzetbe került, amely miatt egyéni tragédiák bekövetkeztétől is okkal kell tartani – értesült az Index.

Mint első levelükben fogalmaztak, a  „Magyar Állami Operaház munkavállalóinak sokasága ez év márciusában a társadalom részéről elismerést és szolidaritást kiváltó egy hetes sztrájkot tartottak, melynek eredményeképpen kollektív szerződés és a 2024. évre vonatkozó jelentős béremelést tartalmazó megállapodás született... A sztrájkot követő nyilatkozataidban kijelentetted, hogy egyetlen munkavállalónak sem kell tartania a sztrájkban való részvétel miatti retorziótól. Az ígéreted, mint oly gyakorta, most sem tartottad, mivel a sztrájkban résztvevő munkatársadat létszámleépítés ürügyén sok más társával egyetemben elbocsájtottad.”

A szakszervezeti vezetők véleménye szerint, „Az elbocsájtások indoklása álságos, mivel a valós cél a megfélemlítés, a megtorlás... ezért a munkáltatótól a leghatározottabban követeljük, hogy a felmondásokat azonnal vonja vissza.”

A szakszervezetek egy másik levélben azt kérik, hogy beszéljék meg „többek között a költséghatékony működés érdekében tett eddigi intézkedéseket, a főzeneigazgatói és zenekari igazgatói pályázati kiírások elmaradásának okait, illetve a díszítő kollégák túlzott fizikai megterhelésnek csökkentésére tett – a munkáltató által ígért – intézkedéseket.”

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom