Levelet írt az MSZP Novák Katalinnak: elfogadhatatlan, hogy Ön kegyelmet ad egy terroristának 

HírKlikk 2023. április 28. 18:34 2023. ápr. 28. 18:34

Miután kiengedték a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgyöt a börtönből, az MSZP társelnökei nyílt levelet írtak Novák Katalinnak, „elfogadhatatlannak” minősítve, hogy a köztársasági elnök „kegyelmet ad egy terroristának”. 

„Ön ennek az embernek 2023. 04. 27-én kegyelmet adott. Ön kegyelmet adott egy terroristának. Történik mindez úgy, hogy a kormány oktatáspolitikája ellen jogszerűen tüntető diákokat a rendőrség gázsprayvel fújja és úgy, hogy ellenzéki politikusokkal szemben puszta Facebook posztok miatt büntetőeljárást indítanak” – írta felháborodott levelében Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP társelnökei, válaszul a Budaházynak adott kegyelmi döntésre. 

A Magyar Szocialista Párt Facebook-oldalán megjelent levélben a társelnökök elfogadhatatlannak nevezik, hogy Novák Katalin kegyelmet adott „egy terroristának, aki jelenleg is aktív politikusok és rendőrök ellen terrortámadást tervezett, sőt, hajtott végre”. Mint írták: „Elfogadhatatlan, hogy Ön elnézően kezeli, felmenti azokat, akik ellenzéki, baloldali személyekkel és rendőrökkel szemben hajtanak végre erőszakot, miközben szótlanul tűri az ellenzékkel szemben elkövetett erőszakot és visszaéléseket. Ön kegyelmet ad egy terroristának, miközben aláírja a szociális törvényt, amely kiszolgáltatottá teszi a rászorulókat, de aktívan asszisztál a kormánynak a kata-törvény vagy éppen a MOK törvény aláírásával is.”

Miután Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva elnöki kegyelmet adott Budaházynak és társainak, a Hunnia-per jogerősen elítélt vádlottja csütörtök este lóháton távozott a váci börtönből. Múlt év decemberben Novák a Hunnia-per 17 vádlottja közül hétnek már kegyelmet adott. Emlékezetes: a Magyarok Nyilai nevű szélsőjobboldali terrorszervezet 2007 és 2009 között többek között Molotov-koktélos támadásokat intézett az akkori kormánypártok, az SZDSZ és MSZP pártirodái ellen, megverték Csintalan Sándor újságírót, gyújtogattak, illetve rálőttek Hiller István akkori oktatási miniszter otthonára, valamint Molotov-koktélokat dobtak Kóka János épülő családi házára. Több bombamerényletet is terveztek, de ezt a rendőrségnek sikerült megakadályoznia. 

Az MSZP társelnökeinek levele emlékeztet: az ügyben eljáró egyik bíró szerint jól követhető Budaházyék tevékenységének folyamatos durvulása; az, ahogy egyre súlyosabb cselekményeket követtek el. Tevékenységük kis értékű rongálásokkal kezdődött, a végén viszont már bombákkal dolgoztak, robbantásos merényletet terveztek. A bíró szerint a kezdeti Molotov-koktélos támadások még nem minősültek terrorcselekménynek, de például, amikor rálőttek az egykori oktatási miniszter, Hiller István házára, az már terrorcselekmény volt. Emlékezetes az is, hogy egyes információk szerint Lapid Lajos volt budapesti-rendőrfőkapitány helyettes közel egy hónapig autózott pokolgéppel az autójában, amely csak a szerencsének köszönhető, hogy nem robbant fel.

Az MSZP vezetése emlékezteti Novák Katalint: „A magyar nemzet egységét nem fejezi ki, hogy Ön elnézi, sőt, kifejezetten megbocsátja a baloldali képviselőkkel szembeni terrorizmust, ezzel egyfajta engedélyt adva a velük szembeni erőszakra. Az államszervezet demokratikus működését pedig nem biztosítja, ha egy terrorista elnöki engedélyben részesül”. Mint írják, „Ön jelenleg nem a magyar nemzet egységét, hanem annak megosztottságát fejezi ki és aktívan asszisztál az államszervezet demokratikus működésének terroristák általi lebontásában”.

Az MSZP elnöksége a levél végén felszólítja Novák Katalint, hogy „haladéktalanul tisztázza”, miért, kinek a nyomására adott kegyelmet Budaházy Györgynek és több társának? A szocialisták azt is szeretnék tudni, Novák Katalin milyen biztosítékot kapott arra, hogy Budaházy György és társai nem folytatják ott, ahol abbahagyták és nem követnek el újabb terrorcselekményeket, illetve Novák Katalin miből gondolja, hogy azután, hogy megkegyelmezett egy terroristának, aki baloldali politikusokkal és rendőrökkel szemben erőszakos és terrorcselekményeket követett el, képes lesz kifejezni a nemzet egységét és biztosítani a magyar állam demokratikus működését.