Levelet kaptam az Alkotmánybíróságtól

Tóth Bertalan 2019. november 13. 08:37 2019. nov. 13. 08:37

Levelet kaptam az Alkotmánybíróságtól. Tudjátok, ez az a szervezet, amelynek a jogrendszer, a demokratikus jogállam, az alkotmányos rend és az Alaptörvényben biztosított jogok védelme, a jogrendszer belső összhangjának megőrzése, valamint a hatalommegosztás elvének érvényre juttatása lenne a feladata.

Ez a szervezet most - három évvel a kezdeményezésünk után (hiszen a lassú munkához idő kell) - arról tájékoztatott, hogy rendben van az, ha a közpénzekkel gazdálkodó szervezetek akár 4400 forintos óradíjat kérhetnek azért, hogy megmondják, hogyan gazdálkodnak a közpénzekkel. Mi pedig nyilvánvalóan félreértjük a fideszes hatalom szándékát, hiszen ez a rendelkezés nem ellenünk, hanem értünk van, ezzel ugyanis nem kérhetnek magasabb óradíjat a rendeletben meghatározottnál. Én kérek elnézést, hogy ezt nem vettem észre korábban...

Persze, mit is várhattam volna a Fidesz hatalmi rendszerének katonáival feltöltött szervezettől, amely mára elveszítette Alkotmánybíróság jellegét!

Látszatdemokráciánkban az információszabadság ugyan törvény biztosította alapjog, a kormány mégis mindet megtesz, hogy eltitkolja azt, ami ránk is tartozik. Az elmúlt években rengeteg adatigénylési ügyet indítottam (MNB-alapítványok, MVM, Hunguard, stb...), ezek általában a bíróságok előtt értek véget, és a bíróság általában úgy döntött, hogy az általam igényelt adatokat ki kell adnia az állami szereplőnek (éppen a múlt héten nyertem jogerősen a vizes vébét szervező céggel szemben a szponzori szerződések megismerése érdekében indított perben). Az a tapasztalatom, hogy a fideszes hatalom úgy "biztosítja" a közérdekű adatok megismerésének lehetőségét, hogy

·        többszöri törvénymódosítással egyre szűkíti az információhoz jutás lehetőségét,

·        visszaélésszerűnek minősíti az adatigénylést,

·        egyszerűen azt mondja a közérdekű adatra, hogy az nem közérdekű adat,

·        üzleti titokra való hivatkozással próbálja eltitkolni,

·        letagadja, hogy megvan az információ,

·        folyamatban lévő pereknél az időközben megváltozott jogszabályra hivatkozva nem ad ki adatot,

·        húzza az időt, például nem hajlandó átvenni a küldeményt, amíg nem lép hatályba a legújabb törvénymódosítás,

·        mondvacsinált okokkal húzza-halasztja a pert, ami így négy-öt évig is eltart,

·        megfizethetetlen adatkezelési és -feldolgozási díjakat szab ki a saját kormányrendelete alapján (2016-ban a Magyar Posta 70 millió forintért kért az általam igényelt közérdekű adatokért).

A jelenlegi, Alkotmánybíróság által helybenhagyott jogszabály az információszabadság megcsúfolása.

Ennek éppen ellentéte az, amit Karácsony Gergely főpolgármester hirdetett meg: az önkormányzat minden szerződése a lehető leghamarabb kikerül a honlapjukra, hogy működésük, a közpénzekkel való gazdálkodásuk átlátható és nyilvános legyen. Ez erősítheti a fogyatkozó közbizalmat, és segíthet megmutatni, hogy valóban a köz érdekében dolgoznak-e a köz hivatalnokai, cégei.

Ugye egyetértünk, hogy ez lenne a normális?