Lex Kaleta

HírKlikk 2020. július 8. 17:20 2020. júl. 8. 17:20

A Jobbik nyújtotta be a „lex Kaletát”, amelyben azt kérik, hogy a pedofília miatt elítélteket szigorúbban büntessék és adataik mindenki számára elérhetőek legyenek – írja a 24.hu.

Ander Balázs nyújtotta be a Jobbik javaslatát, amely szerint nem lehetne felfüggeszteni a szabadságvesztést azoknál, akik „a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményt a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére követik el”.

A hírportál szerint, a Jobbik a Btk. szigorítását úgy javasolja, hogy emelné a jelenlegi büntetési tételeket a gyermekpornográfia elkövetési magatartásaira és életkor szerint is differenciálna. Arra a pedofil elkövetőre, aki 14. életévét be nem töltött gyermek sérelmére követi el a bűncselekményt, még szigorúbb büntetést szabna ki.

Az indoklásban az is szerepel, hogy „nagy közfelháborodást keltett az utóbbi napokban Kaleta Gábor, volt perui nagykövet ügye, aki mindössze felfüggesztett szabadságvesztéssel és alig több mint félmillió forintos pénzbüntetéssel megúszhatja a pedofil-ügyét”.

A Jobbik úgy gondolja, elfogadhatatlan, hogy szabadságvesztés nélkül megússza valaki, akit pedofília miatt ítéltek el, ezért azt kérik, hogy az ilyen egyéneket csak letöltendő szabadságvesztésre ítélhessék.

Andor Balázs benyújtotta a Jobbik másik határozati javaslatát, amely a pedofília miatt elítéltek nyilvántartásáról szól.

Szerintük olyan rendszerre van szükség, amelyből minden állampolgár naprakész tájékoztatást kaphasson azon bűnelkövetőkről, akiket a bíróság pedofília miatt, jogerősen elítélt.

A Jobbik szerint, az embereknek joguk van tudni, élnek-e a környezetükben olyanok, akiket pedofília miatt elítéltek. Vannak olyan élethelyzetek, például a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, amikor a közösség érdekében a „bűnös személyek” személyiségi jogait korlátozni szükséges.

Forrás: 24.hu